Ugrás a tartalomra

Grafikai kiállítás nyílt az óbecsei Városi Múzeumban

2023.02.03
08:05
2023.02.03
15:31
Forrás
Pannon RTV
Grafikák az óbecsei Városi Múzeum gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás csütörtök este az intézményben. A március közepéig látogatható tárlaton 30 alkotás mutatja be a múzeum szépművészeti osztályának gazdagságát.

A múlt század második felében készült fametszetek, rézkarcok, litográfiák, szerigráfiák és grafikák sorakoznak az óbecsei Városi Múzeum falain. Az intézmény szépművészeti gyűjteményének alkotásait bemutató kiállítás csütörtök este nyílt meg a múzeumban.

Tojzán Ákos, igazgató, Városi Múzeum, Óbecse: „A művészek egy része becsei vagy részt vett az óbecsei művésztelepeken, és az akkor itt hagyott műveikből készült a kiállítás. Itt vannak olyan művészek is, akik jellemzően ezekkel a technikákkal dolgoztak, és olyanok is, akik inkább olajfestményekkel lettek híresebbek, elismertebbek.”

A múzeum szépművészeti gyűjteményének mintegy 80 grafikája közül Radoslav Mihailović művészettörténész válogatta be a kiállításra azokat az alkotásokat, amelyek az óbecsei művésztelep résztvevőinek a sokszínűségét mutatják be.

Radoslav Mihailović, főmuzeológus, Városi Múzeum, Óbecse: „A grafikák kidolgozásához különleges eszközökre és gépekre van szükség, emiatt nem alkalmazták ezt a technikát a művésztelepeken. Ez a pontosan 30 grafika, amit a kiállításon láthatnak, a festőművészek műtermeiben készültek, nekünk ajándékozták őket vagy megvásároltuk tőlük. A munkák a múzeum működése óta, azaz az 53-54-es évektől a 20. század végéig készültek.”

A képzőművészeti kiállítást március közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Óbecsei Városi Múzeum
Grafikai kiállítás
grafika
kiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.