Ugrás a tartalomra

Grecsó Krisztián volt a Kontaktzóna vendége

2017.12.14
08:15
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A Kontaktzóna legújabb részében egy zenész – író páros mutatkozott be saját szerzeményű dalokkal, megzenésített versekkel és novellákkal.

Laza és szórakoztató koncerten vettek részt az újvidékiek szerdán este, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és a Balassi Intézet szervezésében. Humoros, kissé cinikus tárcanovella-részleteket és novellát olvasott fel a zenész – író páros, a több mint egyórás koncerten, de a próza mellett a gitárzenéjükkel jó hangulatot teremtettek a színpadon.

Szerda Zsófia: „Мind a két művészt nagyon szeretem és követem őket, hogy mit csinálnak, milyen könyvekkel rukkolnak elő, milyen szövegekkel, én ezt az estet is nagyon élveztem, voltak régi kedvenceim, de most már lesznek új kedvenceim.”

Ladányi Éva, Szeged, Magyarország: „A kezdeti meglepődöttség nagyon gyorsan feloldódott, és a végére már egy igazi katarzis is létrejött, az utolsó dalnál és az utolsó novellánál.”

A Grecsó – Kollár páros főleg Magyarországon járja a könyvtárakat és művelődési intézményeket, a határon túlra ritkán jutnak el. Remélik, hogy a bő egyórás koncertjükkel megszólíthatnak valamennyi magyar rajongót. Grecsó Krisztián, író, Magyarország: „Nem elég, hogy a gyökerek közösek, a jelennek is közösnek kell lennie, úgy kell tudnunk egymásról, hogy annak mai tudásnak kell lenni, érezni a különbségeket, például, itt mi működik, mint humor, otthon meg nem, ezek fontos dolgok számunkra, és egyfajta küldetés is, úgyhogy nagy öröm, hogy itt lehetünk.”

Az így kell ezt végigcsinálni? elnevezésű koncert a Kontaktózana sorozat egyik megállója volt. Házigazdája pedig az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke volt. Csányi Erzsébet, vezető, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, Újvidék: „Ezeket a Kontakzóna műsorainkat általában a hallgatóink vezetik, ők a moderátorok, készülnek, felteszik a kérdéseket, és nagyon fontos, hogy lássák, hogy mi is részei vagyunk, egy régió vagyunk ezen a nagy palettán, ezen a térképen. Kulturális szempontból nekik nagyon fontos, egy képzési forma valójában, de abban is reménykedünk, hogy a város polgárait is ide tudjuk vonzani és az egyetem egy nyitott kulturális térré válik.”

A koncert a Magyar Kultúráért program keretében valósult meg, támogatója pedig a Balassi Intézet, továbbá a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium volt.

Kontaktzóna
Újvidék
Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék. Grecsó Krisztián

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.