Ugrás a tartalomra

Gyergyószentmiklósi vendégszereplés Újvidéken

2021.09.06
10:05
2021.09.06
16:57
Forrás
Pannon RTV
Füst Milán Boldogtalanok című művét mutatták be.

Vasárnap Füst Milán Boldogtalanok című művét mutatta be az Újvidéki Színházban a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Ma a társulat Čortanovcin, az Új Várszínházi Fesztiválon is bemutatkozik.

Moșu Norbert-László alakítja az egyik főszereplőt, Húber Vilmost, aki egy, az emberi érzelmekre és elfogadható viselkedésre fittyet hányó szoknyavadász. A színpadon a kapcsolatok felbomlását és sorsok tragédiáját még jobban kihangsúlyozzák a háttérben vetített, a darab jeleneteit más szemszögből megvilágító és kiemelő filmkockák.

"Ki tud hangsúlyozni dolgokat, rá tud fókuszálni egy részletre, amit kinagyít, amit esetleg annyira nem vennénk fel, vagy a néző nem venné észre úgy egyből. Tudja a figyelmet is irányítani és fókuszálni. Úgy hogy izgalmas, nekem tetszik ennek a formája, és a képi világa is ennek az előadásnak."

A darab nyomasztó hangulatvilágát a zenei aláfestés is kiemeli, árnyalja, és a látvánnyal együtt rátelepszik a közönségre is. A hangvilágot Kolozsi Borsos Gábor állította össze, aki ugyancsak játszik a darabban.

Kolozsi Borsos Gábor, színész, zeneszerző: "Nagyon fontos az volt számomra zeneileg, hogy az atmoszférát kövesse, tehát, hogy nem is a zeneisége volt a lényeg az egészben, hanem az, hogy egy olyan atmoszférát teremtsen a zene, ami megsegíti azt a jelenetet, vagy ad egy ilyen szőnyeget gyakorlatilag a jelenet alá."

Füst Milán Boldogtalanok című művét Albu István állította színpadra, aki a színház igazgatója is. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház a legkisebb állandó társulattal rendelkező erdélyi magyar színház.

Albu István, rendező, igazgató, Figura Stúdió Színház: "Talán azt kell tudni a színházunkról és rólunk, hogy kísérleti színházként alakult, és ma már tudom, hogy mennyire lehet kísérleti színházról beszélni, de talán mindannyian közösen valahogy mindig az értékteremtést tűzzük ki célul, és ezt próbáljuk hajszolni, ha lehet így fogalmazni."

A produkció a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján elnyerte a szakmai zsűri legjobb rendezésért és a legjobb női alakításért járó díját is.

Figura Színház
Füst Milán
Boldogtalanok
előadás

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.