Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

A Gyöngyösbokréta és a Durindó előestje

2021.10.01
22:16
2021.10.01
22:21
Forrás
Pannon RTV
A fesztivál ún. nulladik napján a törökbecseiek színes, gazdag programmal várták a közönséget a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták legnagyobb délvidéki seregszemléjének előestjére.

A Községi Művelődési Ház tanácstermében Borsi Ferenc népzenekutató Kiss Lajos, valamint Bodor Anikó munkásságát mutatta be, melyet a jelenlévők „A délvidéki népzenekutatás úttörői” című fényképkiállítás által is mélyebben átélhettek. Ezt követően a jelenlévőknek Mellár József helyi plébános-esperes a törökbecsei André Károly gyűjtő, helytörténész „Törökbecse köztéri keresztjei” című könyvét mutatta be.

Az alkalmi műsoron fellépett  a mezőtúri Szivárvány citerazenekar, míg Micsik Béla, a Népművészet Ifjú Mestere hangszerbemutatóval készült, melynek keretében a citera mellett, a többi között a különféle hagyományos furulyákat, körtemuzsikát, sőt a tekerőt is megszólaltatta.

Egy biztos, a hétvégén a Tisza- menti kisvárosban minden a népi hagyományápolásról szól majd.

Gyöngyösbokréta
Durindó
Törökbecse
Borsi Ferenc
Micsik Béla

Most

09:58, Frissítve: 11:36

Útlezárások több városban és településen

Újabb útlezárás van Szabadkán is, és várható az egész nap folyamán a gazdák elmondása szerint. Amennyiben időközben kedvező döntést hoznak az illetékesek, akkor felhagynak az útlezárással.
09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.
07:10, Frissítve: 10:03

Összmagyar Egyetemista Tábor 2022

Háromszáz magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemistatáborába, Magyarországra. A Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő táborban vajdasági diákok is képviseltetik magukat.

Népszerű