Ugrás a tartalomra

Gyurkovics Hunor retrospektív kiállítása Szabadkán

2022.01.31
21:14
2022.01.31
21:20
Forrás
Pannon RTV
A nyolcvanadik születésnapját ünneplő művész életművének legmarkánsabb pontjait mutatja be a tárlat.

Megnyílt Gyurkovics Hunor festőművész retrospektív kiállítása a szabadkai Kortárs Galériában. A tárlaton festmények, akvarellek, pasztellek, grafikák, rajzok és iparművészeti alkotások is láthatóak. A művész rendkívül gazdag életművét bemutató Tökéletes egyszerűség című kiállítást február 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Nagy érdeklődés kíséretében nyílt meg Gyurkovics Hunor festőművész lenyűgöző retrospektív tárlata. A kiállításnak a szabadkai Kortárs Galéria adott otthont, a megnyitón Kucor Tamara köszöntötte a művészt és az érdeklődőket. Az intézmény kurátora elmondta, hogy nagy kihívás volt 50 év munkájának a termését átválogatni. „Gyurkovics Hunor egész életében a tökéletes egyszerűségre törekedett, ő reklámgrafikát tanult az egyetemen, ahol nagyon fontos a precizitás, és az átgondoltság és ez később a festészetében is megjelenik ez az egyszerűség az akvarelljein, a pasztelljain és az olajképein is.”

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő művész életművének legmarkánsabb pontjait bemutató tárlat visszapillantás egy hosszú és tartalmas életútra. A festmények, akvarellek, pasztellek, grafikák, és rajzok egy átfogó képet nyújtanak Vajdaságtól kezdve, Erdélyen és Kárpátalján át Európa messzebb tájairól is. Gyurkovics Hunor grafikus- és festőművész elmondta, hogy melyek a személyes kedvencei a kiállított alkotások közül. „Főleg akvarellok, de vannak pasztelok is, olajképeim, de a rajzaimat persze nagyon szeretem, pláne a kroki technikát, mindig is műveltem. A művészeti akadémiát Belgrádban végeztem, abból a korszakomból a 70-es évekből vannak itt olyan rajzaim, krokijaim, amelyeket nagyon kedvelek.”

A kiállítás a címéhez hűen letisztult, benne van minden, ami a művészt érdekli, a család, a hit, a vallás, a történelem, a népi hagyomány, Gyurkovics Hunor művészetére jellemző szilárdságot, tisztaságot és mérsékletességet hangsúlyozva - mondta a Kortárs Galéria kurátora. A tárlat keddtől szombatig, 10-18 óráig látogatható.

Gyurkovics Hunor
tárlat
kiállítás

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34, Frissítve: 16:37

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.