Ugrás a tartalomra

„Ha van múlt, akkor lesz jövő is" - Durindó Magyarcsernyén

2023.06.04
15:30
2023.06.04
21:26
Forrás
Pannon RTV
Magyarcsernyén ma a Durindóval folytatódott a vajdasági magyarság legnagyobb népzenei fesztiválja.

A népzenészek és énekesek szemléjén 80 egyesület 108 produkcióját láthatta a közönség. A nagyszámú - 1300 - fellépő miatt két helyszínen zajlott a műsor: a színházteremben és a templomban.

A Szent Ágota Vértanú Szűz római katolikus templomban a Szentháromság-vasárnapi és nemzeti összetartozás napi ünnepi szentmisét Ft. Csipak Csaba plébános celebrálta, melynek keretében megáldotta a résztvevőket. A XLVI. Durindó hivatalos megnyitóját az Ady Endre ME színháztermében tartották meg. Az ünnepi szónok Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke volt, a rendezvényt pedig Sári Vastag Enikő, a Fesztivál Tanácsának alelnöke nyitotta meg. Az egybegyűlteket köszöntötte Tóth László, Magyarcsernye tanácselnöke.

„Mindent beleadtunk. Rengeteg önkéntesünk van. Majdnem kétszázan vannak. Mindenki teszi a saját dolgát. És ez így van helyén. Fontos ez számunkra, hogy tudják az emberek, tudják a vajdaságiak, hogy hol van Magyarcsernye. Jobban megismerjenek bennünket. Lássák, hogy milyenek vagyunk, és hogy mindenki, aki idelátogat, jól érezze magát."

A tegnap lezajlott Gyögyösbokréta az első értékelések szerint az egyik legsikeresebb népzenei fesztivál volt.

Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke: „Nagyon minőséges, nagyon pörgős műsora volt a Gyöngyösbokrétának. A szervezők nagyon helyén voltak. Nagyon jó volt a szervezés. Száznyolc együttes és énekcsoport jelentkezett be a Durindóra. Ez mintegy kétezer embert jelent a tegnapi 7-800-1000 emberhez képest."

Flaman István a citeramuzsika népszerűsítője több csoporttal is fellépett: a Flaman-Hézső citerakettős tagjaként, valamint a tordai és a szentmihályi kórusokkal.

„Véleményem szerint van rá érdeklődés, van igénye a népnek a népzenére. Mert valahol talán ez a modern világ oda vezeti vissza az embereket, hogy visszavezeti őket a gyökereikhez, a múltjához. Mert valójában ez az éltetője az embereknek. Ha van múlt, akkor lesz jövő is. Ugyanígy van ez a népzenével is."

Magyar iskola híján a népzenei hagyományok ápolása segíti a szórványban élők nemzeti önazonosságának a megőrzését, véli Kiss Samu, a Petőfi Sándor MME tagja.

„A kilencvenes évek idején ide szöktünk meg, az egyesületbe, és ez volt nekünk a második hazánk. Mi itt cseperedtünk fel, én ezt próbáltam a lányaimba is belenevelni, hála Istennek sikerült. A zenélgetés pedig az úgy jött vissza, a tánc meg az ének után. Hát most már 7-8 éve „csörömpölünk” a Csörömpölő zenekar tagjaként is aktívkodok. Még meddig bírjuk, nem tudom, de egyelőre nagyon jól érezzük magunkat benne."

A Durindó vendégfellépője a felvidéki Százdi citerazenekar volt.

Az idei Gyöngyösbokréta és a Durindó záróeseménye a Fesztivál lobogójának ünnepélyes átadása volt. Hivatalosan is bejelentették, hogy a jövő évi rendezvény házigazdája Ada lesz.

Durindó
Magyarcsernye
népzene
népi ének

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34, Frissítve: 16:37

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.