Ugrás a tartalomra

„Ha van múlt, akkor lesz jövő is" - Durindó Magyarcsernyén

2023.06.04
15:30
2023.06.04
21:26
Forrás
Pannon RTV
Magyarcsernyén ma a Durindóval folytatódott a vajdasági magyarság legnagyobb népzenei fesztiválja.

A népzenészek és énekesek szemléjén 80 egyesület 108 produkcióját láthatta a közönség. A nagyszámú - 1300 - fellépő miatt két helyszínen zajlott a műsor: a színházteremben és a templomban.

A Szent Ágota Vértanú Szűz római katolikus templomban a Szentháromság-vasárnapi és nemzeti összetartozás napi ünnepi szentmisét Ft. Csipak Csaba plébános celebrálta, melynek keretében megáldotta a résztvevőket. A XLVI. Durindó hivatalos megnyitóját az Ady Endre ME színháztermében tartották meg. Az ünnepi szónok Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke volt, a rendezvényt pedig Sári Vastag Enikő, a Fesztivál Tanácsának alelnöke nyitotta meg. Az egybegyűlteket köszöntötte Tóth László, Magyarcsernye tanácselnöke.

„Mindent beleadtunk. Rengeteg önkéntesünk van. Majdnem kétszázan vannak. Mindenki teszi a saját dolgát. És ez így van helyén. Fontos ez számunkra, hogy tudják az emberek, tudják a vajdaságiak, hogy hol van Magyarcsernye. Jobban megismerjenek bennünket. Lássák, hogy milyenek vagyunk, és hogy mindenki, aki idelátogat, jól érezze magát."

A tegnap lezajlott Gyögyösbokréta az első értékelések szerint az egyik legsikeresebb népzenei fesztivál volt.

Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke: „Nagyon minőséges, nagyon pörgős műsora volt a Gyöngyösbokrétának. A szervezők nagyon helyén voltak. Nagyon jó volt a szervezés. Száznyolc együttes és énekcsoport jelentkezett be a Durindóra. Ez mintegy kétezer embert jelent a tegnapi 7-800-1000 emberhez képest."

Flaman István a citeramuzsika népszerűsítője több csoporttal is fellépett: a Flaman-Hézső citerakettős tagjaként, valamint a tordai és a szentmihályi kórusokkal.

„Véleményem szerint van rá érdeklődés, van igénye a népnek a népzenére. Mert valahol talán ez a modern világ oda vezeti vissza az embereket, hogy visszavezeti őket a gyökereikhez, a múltjához. Mert valójában ez az éltetője az embereknek. Ha van múlt, akkor lesz jövő is. Ugyanígy van ez a népzenével is."

Magyar iskola híján a népzenei hagyományok ápolása segíti a szórványban élők nemzeti önazonosságának a megőrzését, véli Kiss Samu, a Petőfi Sándor MME tagja.

„A kilencvenes évek idején ide szöktünk meg, az egyesületbe, és ez volt nekünk a második hazánk. Mi itt cseperedtünk fel, én ezt próbáltam a lányaimba is belenevelni, hála Istennek sikerült. A zenélgetés pedig az úgy jött vissza, a tánc meg az ének után. Hát most már 7-8 éve „csörömpölünk” a Csörömpölő zenekar tagjaként is aktívkodok. Még meddig bírjuk, nem tudom, de egyelőre nagyon jól érezzük magunkat benne."

A Durindó vendégfellépője a felvidéki Százdi citerazenekar volt.

Az idei Gyöngyösbokréta és a Durindó záróeseménye a Fesztivál lobogójának ünnepélyes átadása volt. Hivatalosan is bejelentették, hogy a jövő évi rendezvény házigazdája Ada lesz.

Durindó
Magyarcsernye
népzene
népi ének

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.