Ugrás a tartalomra

Háborúk közötti történetek Zentáról

2020.09.11
09:44
2020.09.11
17:47
Forrás
Pannon RTV
A városnapi programsorozat keretében létrejött tárlat anyaga különleges egyéni és közösségi történetek segítségével kalauzolja el a látogatókat a száz évvel ezelőtti Zentára.

Háborúk közötti történetek Zentáról címmel nyílt kiállítás tegnap este a zentai Városi Múzeumban. Száz évvel ezelőtti fényképeket, hirdetményeket, kiáltványokat, térképeket és egyéb dokumentumokat tekinthetnek meg a látogatók a tárlaton, amelynek anyagát az alkotók már jóval korábban szerették volna a nagyközönség elé tárni. Pejin Attila, vezető, Városi Múzeum, Zenta: „Tulajdonképpen ez a tavalyi városnapra készült, mivel azonban akkor egy szerencsétlen eset folytán beázott a képtárunk teteje, ezért el kellett halasztanunk, és lévén hogy a szövegben itt-ott említésre került, hogy ez egy városnapi kiállítás, és témáját illetően különben is erre van predesztinálva, hogy ilyenkor mutassuk be, ezért úgy döntöttünk, hogy nem egy másik hónapban, hanem majd egy év múlva mutatjuk be.”

A kiállítás annak a sorozatnak a részeként született meg, amelynek keretében a néhány évvel ezelőtt bemutatott A századfordulót váró Zenta című tárlat is létrejött. Az akkori anyag az 1800-as évek végétől az első világháború kitöréséig tartó időszakot mutatta be, a mostani pedig a két világháború közötti éveket öleli fel.

Juhász Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja: „Én úgy gondolom, hogy a városnap eleve egy számadás, egy ilyen kiállítás pedig jó visszatekintés, amiből okulnunk kell. Igaz, hogy az emberiség mindig ugyanazokba a hibákba és csapdákba esik, de ha más nem, talán egyfajta fintora ez a dolgoknak, hogy nézzük meg az akkori problémákat, amelyek akkor áthághatatlannak és átléphetetlennek tűntek, vajon mostanra mennyire is változtak meg, és a mi mostani problémáink milyenek lesznek majd száz év múlva?”

A kiállítás október végéig tekinthető meg. A zentai Városi Múzeumban a tervek szerint hetente legalább egy alkalommal rendhagyó tárlatvezetéssel is várják majd az érdeklődőket.

Zenta
kiállítás
múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.