Ugrás a tartalomra

„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”

2021.10.02
16:32
2021.10.02
17:52
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági néptánc és népzene művelői a hétvégén Törökbecsére költöztek, ugyanis elkezdődött a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb művelődési rendezvénye, a Gyöngyösbokréta.

A fellépőket egy 8 főből álló művészeti bizottság értékeli és látja el őket szakmai tanácsokkal.

Hagyományosan a néptáncosok felvonulásával kezdődött a Gyöngyösbokréta.

A tánccsoportok díszes ruhában zeneszóval vonultak a Tisza-parti sétányon, vezetőjük kezében pedig tábla jelezte, hogy mely településről érkeztek. A bevonulást követően kezdődött az ünnepélyes megnyitó

Az 57. alkalommal megrendezett fesztiválnak másodszor ad otthont Törökbecse. A nyitóünnepségen elsőként Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere köszöntötte a fellépőket és a jelenlevőket: „Törökbecse, Vajdaság Autonóm Tartományhoz és a Szerb Köztársasághoz hasonlóan büszke többnemzetiségűségére. Ez az ünnepség egy bizonyítéka is ennek. Külön öröm számunkra, hogy házigazdái lehetünk Vajdaság egyik legnagyobb rendezvényének.”

A népművelők és a politikusok munkája egy és ugyanaz - hangzott el Kovács Elvira a szerbiai köztársasági parlament alelnökének nyitóbeszédében. Hiszen a néptáncosok és a politikusok is nyomott hagyott lépéseikből egy vajdasági egységes, biztonságos jövő felépülésére törekszenek.

Kovács Elvira, a szerbiai köztársasági parlament alelnöke: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása, hangzik el Morus Tamás tollából a gondolatébresztő. Ha körülnézek most, csak azt tudom mondani, hogy amíg ilyen szép számú érdeklődőt és tartalmas programot látok, addig hiszem, hogy az a bizonyos láng nem lesz egyhamar hamu.”

A tánc és a zene őseink tapasztalatait, az élet nehézségeivel való megküzdés útját hordozza, a reményre hangol minket - mondta beszédében Pirityiné Szabó Judit Magyarország Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője.

Pirityiné Szabó Judit, vezető, Délvidéki és Diaszpóra Főosztály, Magyarország: „Fontos, hogy hagyományainkban találjuk meg ennek üzenetét napjainkban is, mondjunk igent az életre, a megmaradásra, adjunk esélyt a szülőföld megtartó erejének. Ezt célozza a magyar kormány nemzetpolitikája és ehhez járul hozzá szerteágazó támogatási rendszere is.”

Az idei fesztivál a nemzeti összetartozás éve jegyében valósult meg. Évről-évre valamely vajdasági magyarlakta települése összefog, és egy emberként készül erre a hétvégére - mondta Tímár Gabriella a fesztivál tanácselnöke: „A vajdasági magyarság szempontjából ez a fesztivál mérhetetlen fontossággal bír. összefogásra ösztönöz, reményt ad és megtartó erőt sugároz szét. Felemelő érzés együtt dolgozni, szolgálni, érezni azt, hogy mindenkit egy cél vezérel.”

Az ünnepség holnap is folytatódik, amikor is a 44. alkalommal megszervezett Durindón a vajdasági népzeneművelők mutathatják meg tehetségüket. A Gyöngyösbokréta megnyitóját és az ünnepi felvonulást a Pannon Televízió élőben közvetítette, a táncosok produkcióit rögzítettük, azt a későbbiekben műsorra tűzzük.

Törökbecsén kirakodóvásárral és műhelymunkákkal indult a program, majd következett a menettánc, azaz az együttesek seregszemléje.

Kicsivel 12 óra után, Molnár Lajkó Anett és Brasnyó Zoltán köszöntötte a Pannon Televízió nézőit, hogy együtt kövessék figyelemmel az 57. Gyöngyösbokréta menettáncát a törökbecsei Tisza-parton.

Cseszák Balázs, a fesztiváltanács tagja ismertette az idei rendezvény programját és a szervezés részleteit. Elmondta, mindenki várta már, hogy egy év kihagyás után újra táncosokkal és zenészekkel teljen meg a színpad. Molnár Lajkó Anett már csapatunk kiérkezésekor a gombosiakat figyelte, ugyanis 9 éven át táncolt velük, a nyugat-bácskai falu népviseletében: „Kilenc évig néptáncoltam, gombosiként belenőttem gyakorlatilag ebbe, apukám is nagy néptáncos volt, és a  Gyöngyösbokréta külön nagyon fontos esemény számomra, nagyon sok Gyöngyösbokrétán volt szerencsém fellépni és később, amikor már nem néptáncoltam, akkor is ellátogattam erre az eseményre, civilként. Amit kiemelnék, és nagyon szimpatikus nekem ebben a rendezvényben, hogy évről évre mindig más településen szervezik meg, és ezáltal nagyon sok vajdasági falut, kisvárost ismerhettem meg.”   

Brasnyó Zoltánhoz ugyan kevésbé áll közel a hagyományápolás, mégsem hagyja ki sohasem a Gyöngyösbokréta és a Durindó rendezvényeit: „A gyerekkori legjobb barátom még mindig járja a vidéket, és tartja a kapcsolatot ezekkel a művelődési, hagyományápoló szervezetekkel, és amikor látom, hogy mennyire elhivatott ebben a munkában, akkor úgy érzem, az rám is rám ragad. Az biztos, hogy amikor elérkezik a Gyöngyösbokréta és a Durindó ideje, ami én még a rádióból a Szólj síp, szólj műsorból ismerek, mert ott mindig kitértek a fellépőkre, különféle művészek életművére, akkor azt hiszem, hogy  egy picit átszellemülök magam is. Azt érzem, hogy ilyenkor, amikor egy ilyen rendezvényt tartanak Vajdaságban, amikor összejön Vajdaság apraja nagyja, 26 tánccsoport, amelyből végül 21 van jelen, ha jól tudom, akkor látom, hogy ennek valóban van egy közösségépítő ereje, hogy én is ezt a divatos kifejezést használjam.”

Törökbecse legutóbb 19 éve szervezhette meg a Durindót és a Gyöngyösbokrétát. Szerencsére idén az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz és a fellépőkhöz.

Gyöngyösbokréta
Durindó
Törökbecse

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.