Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hernyák Zsóka

Hagyomány: nem retró, hanem jobb!

2018-10-24
22:01
2018-10-25
15:25
Forrás
Pannon RTV
Hagyomány: nem retró, hanem jobb! címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a zentai Alkotóházban a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Összefogás.

A kerekasztal-beszélgetésen egyebek mellett a néptánc, a nyelv, a népviselet és a népszokások kapcsán is új ismeretekre tehettek szert az Alkotóházba látogatók. 

Barsi Márta, Zenta: „Nem is gondoltam volna, amikor a műsorról hallottam, hogy ilyen széleskörű, sokoldalú lesz, és hogy ennyire autentikus adatokat fogunk hallani úgy a táncról, úgy az öltözékről úgy a tárgyi gyűjteményekről.”

Koncz Lázár, Oromhegyes: „Az az igazság, hogy ami a művelődés körül forog, az mindig érdekel. Próbálom begyűjteni az információkat, úgy érzem, hogy egy kicsit a tudásomat is szélesítem.

A kerekasztal-beszélgetést Brezovszki Roland, a Talentum Egyesület művészeti vezetője moderálta. Rövid előadásában kitért a néptánc oktatásának jelentőségére is: „Nap mint nap tapasztalom, és több éve foglalkozom néptánc-oktatással. Úgy érzem, hogy a szülők is megelégedéssel fogadják azt, a gyermekekkel kapcsolatban, akiket elhoznak hozzánk, hogy minőségi oktatás folyik, és olyan érdekességeket, értékeket tudunk átadni, amelyekkel sokszor ők sem találkoztak.”

Brezovszki Roland hozzátette, Vajdaság területén jelenleg mintegy 3100-an foglalkoznak néptánccal.

Magyar Összefogás
Zenta

Most

22:19

Ingatlanpiaci körkép

Nagyobb a kereslet, mint a kínálat az újvidéki ingatlanpiacon. A tartományi székváros a lakások vásárlása és eladása terén vezető szerepet tölt be Szerbiában.
21:59

Éljünk nyelvi jogainkkal!

A Szerb Köztársaság Alkotmánya és Vajdaság statútuma is biztosítják a jogot a nemzeti kisebbségek tagjainak a saját nyelv és írásmód használatához.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.