Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hernyák Zsóka

Hagyomány: nem retró, hanem jobb!

2018-10-24
22:01
2018-10-25
15:25
Forrás
Pannon RTV
Hagyomány: nem retró, hanem jobb! címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a zentai Alkotóházban a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Összefogás.

A kerekasztal-beszélgetésen egyebek mellett a néptánc, a nyelv, a népviselet és a népszokások kapcsán is új ismeretekre tehettek szert az Alkotóházba látogatók. 

Barsi Márta, Zenta: „Nem is gondoltam volna, amikor a műsorról hallottam, hogy ilyen széleskörű, sokoldalú lesz, és hogy ennyire autentikus adatokat fogunk hallani úgy a táncról, úgy az öltözékről úgy a tárgyi gyűjteményekről.”

Koncz Lázár, Oromhegyes: „Az az igazság, hogy ami a művelődés körül forog, az mindig érdekel. Próbálom begyűjteni az információkat, úgy érzem, hogy egy kicsit a tudásomat is szélesítem.

A kerekasztal-beszélgetést Brezovszki Roland, a Talentum Egyesület művészeti vezetője moderálta. Rövid előadásában kitért a néptánc oktatásának jelentőségére is: „Nap mint nap tapasztalom, és több éve foglalkozom néptánc-oktatással. Úgy érzem, hogy a szülők is megelégedéssel fogadják azt, a gyermekekkel kapcsolatban, akiket elhoznak hozzánk, hogy minőségi oktatás folyik, és olyan érdekességeket, értékeket tudunk átadni, amelyekkel sokszor ők sem találkoztak.”

Brezovszki Roland hozzátette, Vajdaság területén jelenleg mintegy 3100-an foglalkoznak néptánccal.

Magyar Összefogás
Nemzeti tanácsi választások 2018
Zenta

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.