Ugrás a tartalomra

Hagyományaink 2020 Tiszakálmánfalván

2020.09.21
08:42
2020.09.21
16:56
Forrás
Pannon RTV
Hosszú idő után újraéled a művelődési élet a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben. Hagyományaink 2020 címmel több héten keresztül tartó foglalkozásokat tartanak az érdeklődőknek.

A járványra való tekintettel már az első összejövetelen is mindenki szigorúan betartotta az óvintézkedéseket.

A Katolikus Kör nagytermében egy maroknyi gyereknek tartották az első néptáncpróbát. Az új évadban Rábaközi táncokat sajátítanak el a gyerekek, köztük Pető Martin is: „Alig vártam, hogy elkezdődjön a tánc, csak most is, ebben az időben nehezen lesz megtartva, mert ezeket a dolgokat be kell tartani.”

Budimlić Ármin óbecsei néptáncoktató négy éve tanítja a tiszakálmánfalvi Gubancolók gyermekcsoportot. Már több koreográfiát is sikerült elsajátítaniuk: „Nagyon remélem, hogy ismét össze tudjuk hozni a próbákat, lesznek, akik újak, illetve régiek, persze lesznek mindig kivételek, de szeretjük, ha vannak kreatív gyerekek, velük mindig jó dolgozni.”

Az egyesületben a többi közt a Varázslók Ifjúsági csoport is működik. Balla Szabolcs két éve a tagja és csoporttársaival az elmúlt hónapokban az értéktár elkészítésén dolgoztak: „A Vajdasági Magyar Értéktárban összefoglaljuk azokat a dolgokat, amik itt a faluban történtek a múlt során, illetve a jelenben történnek, ezek a témák érintik a művelődési és a gazdasági életet is, azokat a személyeket emeltük ki ezekben az iratokban, akik sokat tettek a falunkért. Büszkék vagyunk ezekre az emberekre, és úgy gondoljuk, hogy megérdemlik, hogy szerepeljenek az értéktárban.”

Az egyesület jelenleg pályázatokból és támogatásokból valósítja meg a munkát – mondta Milánovity Ottília, az egyesület elnöke: „Alig vártuk a munkát és nagy szeretettel újságolom, hogy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a többgyermekes családokat könyvjutalommal ajándékozta meg, és a jövő héten ezek a könyvek is megtalálják a családokat.”

A Hagyományaink 2020 projekt keretében az előttünk álló hétvégén kisállat-bemutatót, valamint tanévkezdő műsort rendeznek.

Tiszakálmánfalva
Hagyományink 2020
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület
Milánovity Ottília
Budimlić Ármin

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.