Ugrás a tartalomra

Hagyományaink Ünnepe Zentán (videó)

2017.03.06
14:00
2017.10.13
11:24
A barackfa pirosat virágzik – ez volt a jelmondata a 19. alkalommal megrendezett Hagyományaink Ünnepének, amelynek idén új helyszín, a zentai Sportcsarnok adott otthont.

A barackfa pirosat virágzik – ez volt a jelmondata a 19. alkalommal megrendezett Hagyományaink Ünnepének, amelynek idén új helyszín, a zentai Sportcsarnok adott otthont. A rendezvényen 20 hagyományápoló csoport és 13 kiállító mutatkozott be. Baracklekvár, barackpálinka, hagyományos barack sütemény, baracklekváros piskótatekercs – csak néhány azok közül a finomságok közül, amelyek majdnem minden kiállító asztalán helyet kaptak. Mindenki igyekezett a nagymama bevált receptje alapján elkészíteni a termékeket, azonban voltak olyanok is, akik egy kis újdonságot is csempésztek a kínálatukba. Nagy Némedi Teodóra, Felsőhegy: „Azért próbálunk maradni a hagyományosnál, a palacsintáknál, a gombócoknál, a túrótorta, meg mondjuk a Mozart-kuglóf az eredetiben itt van, ahogy volt. A habcsók az már újítás, egy kicsit.” A kiállított ételeket és italokat szakmai zsűri véleményezte. Ősz Szabó Imre, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend lovagja: „Maga az összbenyomás, a megjelenés, a kellékek felsorolása, felhozása. A lényege neki a kiállítás volt, és ennek a felsorakoztatása: hogyan tálalták, hogyan sütötték meg.” hagyomanyaink unnepe-S Az idei rendezvény újdonsága a helyszín volt. Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta: „Zenta község hagyományápoló és hagyományőrző csoportjai 19. alkalommal gyűlnek össze, és most kivételes a zentai Színház színházterme helyett a zentai Sportcsarnokban került sor a rendezvény megszervezésére, ugyanis a rendezvény túlnőtte magát és nem tudtuk már a színház keretei között ezt megvalósítani.”



Az est díszvendégei a magyar közmédia Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorában ezüstdíjat szerzett Ivánovics Viktor, valamint Fábri Ivánovics Tünde és Fábri Géza voltak. A Hagyományaink Ünnepe a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű vajdasági magyar regionális amatőr rendezvénye.

Zenta
hagyományápolás
Hagyományaink Ünnepe

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.