Ugrás a tartalomra

Hagyományőrzés lovasokkal az aracsi pusztatemplomnál

2020.06.20
13:50
2020.06.20
18:02
Forrás
Pannon RTV
A hétvégi aracsi pusztatemplomnál szervezett történelmi jellegű rendezvényre mintegy hetven hagyományőrző érkezett.

Hagyományőrzőkkel népesült be a hétvégén a bánsági rónaságból kimagasló aracsi pusztatemplom és környéke. A történelmi jellegű rendezvényt az óbecsei Sólyom Hagyományőrző Egyesület a törökbecsei Aracs 95 Polgárok Társulásának támogatásával szervezte. A magyarság egyik legkultikusabb emlékhelyén első alkalommal mutatkozott be a nemrégiben alapított, több vajdasági település hagyományőrzőit felölelő Délvidéki Lovasszínház.

Jurták, íjászat, ősi magyar viseletbe öltözött történelmi korokat megjelenítő hagyományőrzők vannak az aracsi pusztatemplomnál. A kétnapos rendezvény az összetartozás jegyében zajlik. A tavaly novemberben megalakuló Délvidéki Lovasszínház hagyományőrzői a Tiszagyöngye című történelmi előadást mutatták be, amely a Törökbecse múltját jelentősen meghatározó Rohonczy nemesi családról szól. Becsei Árpád, elnök, Sólyom Hagyományőrző Egyesület, Óbecse, a Délvidéki Lovasszínház alapítója: „Tény, hogy ezen a részen nagyon sok olyan ember élt annak idején, aki a történelemben jeles személyiség volt, és nagyon sokat tett e vidék fejlődéséért, fejlettségéért, és még sok mindent hagyott a jelenben is meg. Ez nem volt más, mint a Rohonczy család. Ez egy grófi család volt, amelynek a nevéhez nagyon sok minden kötődik.”

Az eseményre számos vajdasági településről, valamint Magyarországról is érkeztek hagyományőrzők azzal a céllal, hogy a nyári napfordulót közösen ünnepeljék meg. Szabó Tünde, győri Lovasszínház tagja: „A művészetért dolgozunk mi is, az anyaországban is, és az elcsatolt területeknél is, hiszen az összetartozás évét írjuk, és ez külön öröm számomra, hogy ebben én itt mint anyaországi Lovasszínházi-tag részt vehetek és segíthetem az itteni munkát.”

Ennek a vidéknek felbecsülhetetlen a múltja - emelték ki a szervezők. A rendezvényen vasárnap a II. Bánáti Hazajáró Túra résztvevői is részt vesznek. Link Lajos, elnök, Aracs 95 Polgárok Társulása, Törökbecse: „Erre rákapcsolódik még a honismereti Hazajáró Egyesület Hazajáró turisztikai műsora. Kizarándokolnak Törökbecséről, száz levendulát hoznak, és az összetartozásunk jelképeként el fogjuk ültetni az mellett az ezeréves aracsi pusztatemplom mellett, amit szeretnénk, hogy felvirágozzon.”

A hétvégi aracsi pusztatemplomnál szervezett történelmi jellegű rendezvényre mintegy hetven hagyományőrző érkezett.

hagyományőrzés
aracsi pusztatemplom
Aracs
lovasszínház
Délvidéki Lovasszínház
Sólyom Hagyományőrző Egyesület
Aracs 95 Polgárok Társulása

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.