Ugrás a tartalomra

Hagyományőrzés lovasokkal az aracsi pusztatemplomnál

2020.06.20
13:50
2020.06.20
18:02
Forrás
Pannon RTV
A hétvégi aracsi pusztatemplomnál szervezett történelmi jellegű rendezvényre mintegy hetven hagyományőrző érkezett.

Hagyományőrzőkkel népesült be a hétvégén a bánsági rónaságból kimagasló aracsi pusztatemplom és környéke. A történelmi jellegű rendezvényt az óbecsei Sólyom Hagyományőrző Egyesület a törökbecsei Aracs 95 Polgárok Társulásának támogatásával szervezte. A magyarság egyik legkultikusabb emlékhelyén első alkalommal mutatkozott be a nemrégiben alapított, több vajdasági település hagyományőrzőit felölelő Délvidéki Lovasszínház.

Jurták, íjászat, ősi magyar viseletbe öltözött történelmi korokat megjelenítő hagyományőrzők vannak az aracsi pusztatemplomnál. A kétnapos rendezvény az összetartozás jegyében zajlik. A tavaly novemberben megalakuló Délvidéki Lovasszínház hagyományőrzői a Tiszagyöngye című történelmi előadást mutatták be, amely a Törökbecse múltját jelentősen meghatározó Rohonczy nemesi családról szól. Becsei Árpád, elnök, Sólyom Hagyományőrző Egyesület, Óbecse, a Délvidéki Lovasszínház alapítója: „Tény, hogy ezen a részen nagyon sok olyan ember élt annak idején, aki a történelemben jeles személyiség volt, és nagyon sokat tett e vidék fejlődéséért, fejlettségéért, és még sok mindent hagyott a jelenben is meg. Ez nem volt más, mint a Rohonczy család. Ez egy grófi család volt, amelynek a nevéhez nagyon sok minden kötődik.”

Az eseményre számos vajdasági településről, valamint Magyarországról is érkeztek hagyományőrzők azzal a céllal, hogy a nyári napfordulót közösen ünnepeljék meg. Szabó Tünde, győri Lovasszínház tagja: „A művészetért dolgozunk mi is, az anyaországban is, és az elcsatolt területeknél is, hiszen az összetartozás évét írjuk, és ez külön öröm számomra, hogy ebben én itt mint anyaországi Lovasszínházi-tag részt vehetek és segíthetem az itteni munkát.”

Ennek a vidéknek felbecsülhetetlen a múltja - emelték ki a szervezők. A rendezvényen vasárnap a II. Bánáti Hazajáró Túra résztvevői is részt vesznek. Link Lajos, elnök, Aracs 95 Polgárok Társulása, Törökbecse: „Erre rákapcsolódik még a honismereti Hazajáró Egyesület Hazajáró turisztikai műsora. Kizarándokolnak Törökbecséről, száz levendulát hoznak, és az összetartozásunk jelképeként el fogjuk ültetni az mellett az ezeréves aracsi pusztatemplom mellett, amit szeretnénk, hogy felvirágozzon.”

A hétvégi aracsi pusztatemplomnál szervezett történelmi jellegű rendezvényre mintegy hetven hagyományőrző érkezett.

hagyományőrzés
aracsi pusztatemplom
Aracs
lovasszínház
Délvidéki Lovasszínház
Sólyom Hagyományőrző Egyesület
Aracs 95 Polgárok Társulása

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.