Ugrás a tartalomra

Hagyományőrző Napokat tartanak Kúlán

2018.09.02
09:59
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Birkapörköltfőző-versenyt, kispályás focitornát, művelődési műsort, kézműves vásárt, gyerekprogramokat, és zenés mulatságot is tartottak, de köszöntötték az elsőbe induló magyar ajkú kisdiákokat is.

Ötvenkét bográcsban rotyogott a birkapörkölt Kúlán. A Gödör sportpálya környéke megtelt, civil szervezetek, baráti társaságok főztek együtt. Hugyik Ervin, Kúla: „Kevesen vagyunk magyarok, így kihasználunk minden alkalmat az együttlétre, barátkozásra. Legalább azt az egy-két napot élvezzük, amit év közben össze lehet hozni ilyen dolgokra.”

A kalocsai vendégek egy része motorral tette meg Kúláig a mintegy százötven kilométeres utat, hogy részt vegyenek a főzőversenyen. Ács László, tag, Magyar Veterán Motorok Baráti Köre, Kalocsa: „Kaptunk a kúlai motoros klubtól egy meghívást, ezért jöttünk el. Nagyon jól érezzük magunkat, most vagyunk itt először, de reméljük többször is el tudunk majd jutni és főzünk egy jó kis birkapörköltet.”

Kúla és a magyarországi Kalocsa nyolc éve állnak testvértelepülési kapcsolatban. Bálint József, polgármester, Kalocsa, Magyarország: „Most elérkeztünk egy olyan pontra, amikor az Interreg pályázaton közösen pályázott Kúla és Kalocsa városa, úgyhogy párhuzamosan mennek a programok Kalocsán és Kúlán. A közös projekt 2019-ig fejeződik be. Jelentős pénzösszeget nyertünk közösen, főleg kulturális célra, és így erősíteni tudjuk a barátságot és a városok közötti kapcsolatokat.”

Zengett az ének, perdült a tánc a művelődési műsor keretén belül, ahol kicsik és nagyok, helyiek és vendégek is felléptek. Valka Károly, alpolgármester, Kúla: „A szervező az idén 150. évét ünneplő kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ. 11. alkalommal szervezzük ezt a hagyományőrző napot. A rendezvény célja, hogy a régi hagyományokat, régi kultúrát, szokásokat megtartsuk és különböző kultúreseményekkel bővítsük.”

A rendezvényen köszöntötték a színpadon a tíz magyar nyelven tanuló kúlai elsőst, továbbá kézműves vásár, gyerekjátékok és élőzene szórakoztatta a nagyszámú vendégsereget. Az est sztárvendége Dér Henrietta volt.

Hagyományőrző Napok
Kúla

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.