Ugrás a tartalomra
Fellépők
Pannon RTV

Hagyományőrző Napokat tartanak Kúlán

2018-09-02
09:59
2018-09-02
17:51
Forrás
Pannon RTV
Birkapörköltfőző-versenyt, kispályás focitornát, művelődési műsort, kézműves vásárt, gyerekprogramokat, és zenés mulatságot is tartottak, de köszöntötték az elsőbe induló magyar ajkú kisdiákokat is.

Ötvenkét bográcsban rotyogott a birkapörkölt Kúlán. A Gödör sportpálya környéke megtelt, civil szervezetek, baráti társaságok főztek együtt. Hugyik Ervin, Kúla: „Kevesen vagyunk magyarok, így kihasználunk minden alkalmat az együttlétre, barátkozásra. Legalább azt az egy-két napot élvezzük, amit év közben össze lehet hozni ilyen dolgokra.”

Fől a birkapörkölt

A kalocsai vendégek egy része motorral tette meg Kúláig a mintegy százötven kilométeres utat, hogy részt vegyenek a főzőversenyen. Ács László, tag, Magyar Veterán Motorok Baráti Köre, Kalocsa: „Kaptunk a kúlai motoros klubtól egy meghívást, ezért jöttünk el. Nagyon jól érezzük magunkat, most vagyunk itt először, de reméljük többször is el tudunk majd jutni és főzünk egy jó kis birkapörköltet.”

A közönség

Kúla és a magyarországi Kalocsa nyolc éve állnak testvértelepülési kapcsolatban. Bálint József, polgármester, Kalocsa, Magyarország: „Most elérkeztünk egy olyan pontra, amikor az Interreg pályázaton közösen pályázott Kúla és Kalocsa városa, úgyhogy párhuzamosan mennek a programok Kalocsán és Kúlán. A közös projekt 2019-ig fejeződik be. Jelentős pénzösszeget nyertünk közösen, főleg kulturális célra, és így erősíteni tudjuk a barátságot és a városok közötti kapcsolatokat.”

Gyerekek a színpadon

Zengett az ének, perdült a tánc a művelődési műsor keretén belül, ahol kicsik és nagyok, helyiek és vendégek is felléptek. Valka Károly, alpolgármester, Kúla: „A szervező az idén 150. évét ünneplő kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ. 11. alkalommal szervezzük ezt a hagyományőrző napot. A rendezvény célja, hogy a régi hagyományokat, régi kultúrát, szokásokat megtartsuk és különböző kultúreseményekkel bővítsük.”

A rendezvényen köszöntötték a színpadon a tíz magyar nyelven tanuló kúlai elsőst, továbbá kézműves vásár, gyerekjátékok és élőzene szórakoztatta a nagyszámú vendégsereget. Az est sztárvendége Dér Henrietta volt.

Hagyományőrző Napok
Kúla

Most

17:20, Frissítve: 17:26

Bottasé a szezon első pole pozíciója

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a Forma-1-es idénynyitó Osztrák Nagydíj szombati időmérő edzését, így vasárnap ő rajtolhat az élről.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.