Ugrás a tartalomra

Hagyományőrzők sereglettek Mitrovicán

2019.08.15
10:48
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Egyiptomi, mexikói, valamint több európai ország népi együttese vonult végig szerda este Mitrovica utcáin és gazdag programmal zárta a 16. Srem Folk Fest folklórfesztivált.

A környék legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye augusztus 11-e és 14-e között zajlott a tolerancia és a multikulturalizmus jegyében. Az ezer fős közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat.

Utcai felvonulással és rövid ízelítővel érkeztek a népi együttesek Mitrovica központjába.

A sok egzotikus ország mellett Magyarország is képviseltette magát. A budapesti Bihari János Táncegyüttes szatmári verbunkost és kalocsai táncokat hozott. Tóth Bence 15 éve táncol az együttessel: „Az, amit én megtanultam, vagy a legfontosabb, amit kaptam az egésztől, az a közösséget összekovácsoló erő, tehát ez a szubkultúra, az, hogy mi még egymást tudjuk segíteni, nem megyünk el egymás mellett, mint ahogy manapság divat, hanem tényleg egymásért vagyunk, egy csapat vagyunk, ez a legtöbb.”

A csoporttagok szívesen lépnek fel idegen nyelvű közönség előtt – mondta Preska Kató táncos: „Főleg, amikor ilyen környékre jövünk, ahol magyarok is élnek, de határon túl, rettentően jó érzéssel tölt el, hogy itt találkozhatunk velük, és megmutathatjuk, hogy még Magyarországon is élnek a hagyományok, és ezt mi képviselhetjük.”

A budapesti Bihari János Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját. Boross Sándor elnök nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Szerbiába is eljutottak: „Ez az első alkalom, és ez úgy sikeredett, hogy tavaly az együttes volt Portóban, és nagyon jó barátságba keveredtünk az obrenovaci együttessel, ennek eredményeképpen meghívtak bennünket, így kerültünk Obrenovacba, voltunk Óbecsén, és most itt, Mitrovicán.”

Hegedűs Zoltán, a helyi SremArt Kulturális Központ igazgatója szerint a rendezvénnyel a sokszínűséget és a multikulturalizmust népszerűsítik a vidéken: „Az emberek kedvelik ezt a fesztivált. Igyekszünk, hogy a rendezvénnyel fejlesszük a kulturális, nemzetközi kapcsolatainkat, magasabb szintre emeljük a multikulturalizmust és a toleranciát, mert ide a világ több országából érkeznek résztvevők, és a közönség olyan táncokat láthat, amelyek közül némelyik nyugodt, mások akrobatikusak.”

A Srem Folk Fest folklórfesztivált 16. alkalommal rendezték meg. Köszönve a kitartó munkának és a sokszínűségének, a fesztivál megszerezte az UNESCO-val való együttműködés lehetőségét – mondta Petar Samardžić, igazgató: „Hozzáteszem, hogy 2015-ben elnyertük a CIOFF–tagságot, amely egy világintézmény, a folklórfesztiválok szervezőinek társulása, amely megköveteli a kimagasló szervezést, és mi az élvonalban járunk, mivel a tavalyi résztvevők kitűnőnek értékeltek bennünket.”

A multikulturális fesztivált minden este ezernél is többen nézték Mitrovica főterén.

Srem Folk Fest
Mitrovica
Hagyományőrző

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 20:45

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.