Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Hagyományőrzők találkoztak Magyarkanizsán

2019-06-23
11:50
2019-06-23
17:02
Forrás
Pannon RTV
Szent Iván-nap alkalmából gyűltek össze a kézművesek és a művelődési egyesületek képviselői a magyarkanizsai Művészetek Házában.

A Hagyományőrző Egyesületek első találkozóján népdalénekesek és kórusok, citerások és néptáncosok is felléptek, a népzene és a néptánc mellett pedig kézműves kiállítást is szerveztek az érdeklődőknek.

Az előcsarnokban a kiállításon a mézeskalácsokon keresztül a kézzel készült babákig, számos portékát tekinthettek meg az érdeklődők. Kiss Nelli Rábéról utazott Magyarkanizsára, hogy a papírkosár-fonás technikáját népszerűsítse a rendezvényen: „Teljesen hobbi szinten csinálom, papírból. Újságpapírból, reklámpapírból, napilapokból, minden létező nyomtatópapírból pálcákat sodrok, és a színeseket, ami sötétebb színű, azt sötétebbre festem, ami fehér színű, azt világosabbra. Megsodrom a pálcákat, és ami eszembe jut, éjszaka amit kiötlök, azt másnap megvalósítom, fonok, díszítek, bármit igény szerint.”

A színpadon már a kórusok, néptáncosok és citerások léptek fel. 11 népzenei és néptánc produkciót láthatott a közönség. Teleki Zsófia kisújszállási dalokat mutatott be citerán: „Néptáncolok is, és a táborban volt lehetőség kipróbálni a citerát egy éve nyáron, és akkor megtetszett, és úgy gondoltam, hogy szeretném ezt tanulni.”

Az eseményt azzal a céllal hívta életre az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület, hogy összefogja és bemutassa a környező települések hagyományőrző tevékenységeit Szent Iván-nap alkalmából.

Törteli Klára, szervező, Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület, Magyarkanizsa: „Ezt az eseményt tulajdonképpen a nap-éj egyenlőség alkalmával próbáltuk úgy megszervezni, hogy a Szent Iván-éjjel kapcsolatos dolgokat hozzuk össze, és azért van ezen a napon, mivel ez egyfajta babonaság is, és úgy gondoltuk, hogy ezt a hagyományt megéri felújítani, ezt a Szent Iván-éji szórakozást.”

A rendezvényt Magyarkanizsa önkormányzata és a magyar kormány támogatta.

Magyarkanizsa
Művészetek Háza
hagyományőrzés
Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:58

Elhunyt Nikola Hajdin szerb akadémikus

Tagja és elnöke volt a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémiának. 1923-ban született a horvátországi Vrbovskoban, a Belgrádi Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait építészeti szakon.
17:19

Útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az idei tájolás Kishegyesen kezdődik, ma este 21 órától.
15:58, Frissítve: 17:59

Pénteken Voždovac-TSC

A TSC labdarúgói idegenben a Voždovac ellen kezdik meg szuperligás szereplésüket. A mérkőzést pénteken 20 órától játsszák műfüves pályán. A vendéglátó stadionja egy bevásárlóközpont tetején van.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.