Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Hagyományőrzők találkoztak Magyarkanizsán

2019-06-23
11:50
2019-06-23
17:02
Forrás
Pannon RTV
Szent Iván-nap alkalmából gyűltek össze a kézművesek és a művelődési egyesületek képviselői a magyarkanizsai Művészetek Házában.

A Hagyományőrző Egyesületek első találkozóján népdalénekesek és kórusok, citerások és néptáncosok is felléptek, a népzene és a néptánc mellett pedig kézműves kiállítást is szerveztek az érdeklődőknek.

Az előcsarnokban a kiállításon a mézeskalácsokon keresztül a kézzel készült babákig, számos portékát tekinthettek meg az érdeklődők. Kiss Nelli Rábéról utazott Magyarkanizsára, hogy a papírkosár-fonás technikáját népszerűsítse a rendezvényen: „Teljesen hobbi szinten csinálom, papírból. Újságpapírból, reklámpapírból, napilapokból, minden létező nyomtatópapírból pálcákat sodrok, és a színeseket, ami sötétebb színű, azt sötétebbre festem, ami fehér színű, azt világosabbra. Megsodrom a pálcákat, és ami eszembe jut, éjszaka amit kiötlök, azt másnap megvalósítom, fonok, díszítek, bármit igény szerint.”

A színpadon már a kórusok, néptáncosok és citerások léptek fel. 11 népzenei és néptánc produkciót láthatott a közönség. Teleki Zsófia kisújszállási dalokat mutatott be citerán: „Néptáncolok is, és a táborban volt lehetőség kipróbálni a citerát egy éve nyáron, és akkor megtetszett, és úgy gondoltam, hogy szeretném ezt tanulni.”

Az eseményt azzal a céllal hívta életre az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület, hogy összefogja és bemutassa a környező települések hagyományőrző tevékenységeit Szent Iván-nap alkalmából.

Törteli Klára, szervező, Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület, Magyarkanizsa: „Ezt az eseményt tulajdonképpen a nap-éj egyenlőség alkalmával próbáltuk úgy megszervezni, hogy a Szent Iván-éjjel kapcsolatos dolgokat hozzuk össze, és azért van ezen a napon, mivel ez egyfajta babonaság is, és úgy gondoltuk, hogy ezt a hagyományt megéri felújítani, ezt a Szent Iván-éji szórakozást.”

A rendezvényt Magyarkanizsa önkormányzata és a magyar kormány támogatta.

Magyarkanizsa
Művészetek Háza
hagyományőrzés
Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület

Most

22:43

Enyhítések kezdődnek Angliában

A brit kormány tájékoztatása szerint fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, edzőtermek, uszodák és szépségszalonok.
20:44, Frissítve: 20:53

Békés tüntetés volt Szabadkán

Egy közösségi oldalon megjelent felhívásra nagyjából száz szabadkai polgár csatlakozott a belgrádi tüntetésekhez csütörtökön este az észak-bácskai városban.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.