Ugrás a tartalomra

Hagyományos aratóversenyt tartottak Györgyénben

2022.07.09
13:52
2022.07.09
16:06
Forrás
Pannon RTV
40-en ragadtak kaszát ma délelőtt Györgyénben, a hagyományos aratóverseny zajlott ugyanis a településen.

Az idei versenyre 20 csapat jelentkezett Vajdaság több településéről, Bosznia és Hercegovinából, valamint Horvátországból. A rendezvény keretében tarhonyafőző versenyt, néptáncbemutatót, a legkisebbeknek pedig interaktív foglalkozásokat is tartottak.

Az aratók reggelijével kezdték a napot a versenyzők. A népviseletbe öltözött asszonyok hagyományos házi finomságokat szolgáltak fel a résztvevőknek.

Josipa Dulić, Györgyén, Jasmina Vuković, Szabadka:
„- Az ismerősöm és én kora hajnalban jöttünk, hogy reggelit szolgáljunk fel az aratók és a vendégek számára.
- Mit szolgáltatok fel?
- Mindent, ami házi készítésű, van házi tarhó, kenyér és szalonna, valamint hagyma, amely hagyományos aratási reggeli.”

A kiadós reggeli után hangos gonggal kezdődött el a verseny. 80 szorgos kéz tevékenykedett. Novák Imre több mint 20 éve vesz részt versenyeken, évente mintegy 6-7 aratási programra látogat el: „Amikor kezdett pirkadni, fölkeltünk, kötelet csináltunk egész nap. Az aratás nagyon nehéz munka, kell fizikai erő, kell a meleget tűrni, a szomjúságot is, meg pszichikailag is, hogy én most dolgozom és ez nehéz munka.”

Tarhonyafőző-versenyt is tartottak. Franjo Prćić szerint a jó tarhonya titka az a kézzel gömbölyített apró szemű házi tészta: „A tojásokat felverik, vizet öntenek hozzá, tesznek hozzá a lisztből, és az asszonyok gyúrnak, ezután következik a rosta, majd a szita a sorban, a nagyobb méretű, ami átesik a rostán, az marad tarhonyának, ami pedig átesik a szitán, az az apró szemű tarhonya.”

Stevan Bakić szabadkai polgármester az esemény fontosságát hangsúlyozta, sőt még kaszát is ragadott: „A rendezvény rendkívül fontos jelentőséggel bír, hitet, kultúrát ápoló és egyben versenyszellemet is ad. Szabadka városa mindig támogatni fogja az ilyen típusú rendezvényeket, amelyek Szabadka identitását és turisztikai kínálatát is szimbolizálják.”

Az aratási program záróünnepségét a hagyomány szerint Szabadka központjában augusztus 14-én tartják.

Györgyén
aratóverseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.