Ugrás a tartalomra

Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg az első citeratábort Muzslyán

2021.12.29
17:34
2021.12.29
19:16
Forrás
Pannon RTV
Évről-évre Muzslyán, a Szilasi Mihály Emléknapon találkozik a vajdasági citeramozgalom színe-java, ezen túl pedig - remélhetőleg szintén minden évben – a fiatal citerások is találkoznak majd.

Két csoportban Micsik Béla és Flaman István citeraoktatók foglalkoztak az elmúlt három napon a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában 16 olyan fiatallal, akik fogékonyak a citeramuzsika iránt.

Dobó József, a muzslyai Petőfi Sándor MME elnöke: „Egy kislány azzal dicsekedett nekem, hogy neki a Jézuska citerát hozott. Ez nagyon megható volt számomra. És, hiszem, hogy a kislánynak is ez a tábor jó emlék marad, és egy örökös emlék marad. Hiszem, hogy benne marad az a vágy, az a kitartás, hogy megmaradjon a citerazene mellett.”

A táborból mindenki visz majd haza valami újat a saját közösségébe.

Hegyközi Ádám, Magyarcsernye: „A tudást, és még fogok barátokat is megismerni.”

Molnár Máté, Temerin: „A pörgetést még eddig nem használtam, és ebbe a táborba tanultam meg, hogyan kell használni.”

Szentmihály egykor a citerásairól volt híres. 1981-ben a tordai Durindón negyventagú citerazenekarral léptek fel. Egy időben nyolcvan citerásuk is volt.

Flaman István, szentmihály citeraoktató: „Egy része a hangszereknek igen, üzemképes, de a hangszerek nagyobb része falon lógnak, díszekként. Azt el kell mondanom, hogy a gyerekeknek, akik most kezdenek, vagy citeráztak az előző években, azoknak a szülei is citeráztak annak idején.”

Muzslyán Lele József, a Népművészet Mestere, igyekszik szakmai tudását továbbadni a jövő nemzedéknek.

Szalma Árpád: „Kilenc éve citerázom. Az oktatóm Lele József. A citerázás onnan jött, hogy eljött az iskolánkba és bemutatta ezt a hangszert.”

Padén Mihók Attila, két korosztályban, mintegy húsz gyerekkel próbálja elsajátítani a citerajáték fortélyát.

Pásztor Ivett: „Padén elég sok föllépés van, ahhoz képest, hogy egy kicsi falu. Mindig megtartjuk a karácsonyi műsorokat, meg különböző ünnepségekre is műsorral készülünk.”

Micsik Béla citeraoktató szerint fontos volt az első muzslyai citeratábor megtartása, amit folyamatossá kellene tenni.

„Nagyon fontosnak találtam, hogy ez megtörténjen. Elsősorban mert a szűkebb pátriánkban, Bánságban történik ez a dolog. Másodsorba, táborok ugyan vannak, de ezen a tájon nem. És úgy gondoltam, hogy inkább ezeknek a gyerekeknek legyen egy előnyük, mert északabbra, Észak-Bácskába vannak már táborok.”

Az első muzslyai citeratábort anyaországi segítséggel, a Csóri Sándor Alap támogatásával valósították meg.

citera
Citeratábor

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.