Ugrás a tartalomra

Hamarosan átadják a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermét

2020.09.18
10:35
2020.09.18
16:40
Forrás
Pannon RTV
Az építési munkálatokat ma délelőtt megtekintette Stevan Bakić polgármester, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke.

Javában zajlanak a munkálatok a Szabadkai Városi Könyvtárban. Szerbia területén található 141 könyvtár közül a szabadkai kiemelkedik, hiszen magyar, szerb és horvát nyelvű könyvek is találhatók a polcokon. A korszerű és sokrétű olvasóterem nem csak az egyetemi hallgatók számára lesz elérhető, hanem a város összes polgára számára - mondta Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója: A városi könyvtár dolgozói nevében csak annyit mondanék, hogy szeretnénk kifejezni óriási elégedettségünket, mert a kulturális beruházáson kívül fokozott az érdeklődés a város és környékének kulturális értékeinek átadása iránt. Nem csak Szerbia területén, hanem a regionális szinten is.”

A maga 400 négyzetméterével az új részleg még több kulturális eseménynek adhat majd otthont - mondta Stevan Bakić, Szabadka polgármestere: „A könyvtár a magyar, a bunyevác és a horvát nemzeti öntudatot őrzi. Szeretnék élni a lehetőséggel, hogy megköszönjem a város nevében a Magyar Nemzeti Tanács közreműködését. Azt, hogy biztosította a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Kormány támogatását az új olvasóterem megépítéséhez.”

A beruházásnak köszönhetően a Szabadkai Városi Könyvtár az új, háromszintes olvasórészlegével meg tud majd felelni a 21. század elvárásainak.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke: „A szabadkai, a vajdasági magyaroknak és egyáltalán a magyaroknak jó. De jó ez, azt gondolom, a városnak is, a város összes lakójának, polgárának, akivel mi itt együtt élünk: a szerbeknek, horvátoknak. A Szabadkai Városi Könyvtár egy 130 éves intézmény az idén fogja ünnepelni ezt a kerek jubileumot. Egészen biztos, hogy ez a most megvalósuló beruházás emeli a jubileumnak a fényét.”

A munkálatok várhatóan egy hónapon belül fejeződnek be. A beruházás első fázisának értéke 18 millió dinár, míg a második 52 millió dinár lesz.

Szabadkai Városi Könyvtár
olvasóterem
felújítás
Pásztor István
Stevan Bakić

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.