Ugrás a tartalomra

A hangszerjátékhoz türelem kell

2019.07.13
12:09
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Gálaműsorral zárult pénteken a 23. alkalommal megszervezett Temerini Népzenei Tábor, amelynek idén 32 résztvevője volt. A gyerekek a tábor ideje alatt tanultakat mutatták be a közönségnek.

Nem csak a zenélésben való fejlődésre ad lehetőséget a gyerekeknek a Temerini Népzenei Tábor, hanem jobban megismerteti velük a hagyományokat, a térségben élő magyar közösség kultúráját.

Gombár Réka furulyán játszott: „Nagyon jól éreztem magam és jövőre is szeretnék majd jönni.”

Csányi Denisz ugyancsak nagyon jól érezte magát a táborban: „Nagyon szeretek tamburázni. Mondhatom, hogy a hobbim a zenélés.”

Tóth Vilmosnak a királykatonázás tetszett a leginkább, de nem csak az: „Az ételek is tetszettek és a zenélés is. Szeretem a hegedűt, azért jöttem ide vissza.”

A több napon át tartó intenzív oktatás ideje alatt a gyerekek új népdaltokat tanultak meg. Bolyos Miklós, tamburaoktató: „Ehhez türelem kell, a hangszerjátékhoz és a mai gyerekek közül nem mindegyik türelmes. De, akik az én csoportomban voltak, türelmesek voltak és tényleg nagyon becsületesen próbáltak, csinálták azokat a feladatokat, gyakorlatokat, amiket feladtam nekik. Szerintem ennek az eredménye az, hogy ezt a pár dalt meg tudták tanulni és ezzel ki tudunk állni nem csak most, hanem bármikor máskor is a színpadra. Ezt aztán lehet tovább fejleszteni, lehet tovább építeni.”

A magyar népzenét és kultúrát népszerűsítő tábornak idén a Szécsen-kastély és a Tájház adott otthont. A gyerekek naponta több órán át gyakoroltak a választott hangszereken, később pedig kézműves foglalkozásokon, tematikus esteken vettek részt. Nagy Gergő, szervező: „A gyerekek Vajdaságból érkeztek, szinte mindenfelől. Zenta, Torda, Maradék, Óbecse, Szenttamás. A hangszeroktatás furulyán, citerán, tamburán, hegedűn, kísérő hangszereken folyt és emellett még ének is volt.”

A tábort a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg a tartomány és a magyar kormány támogatásával.

Temerin
népzenei tábor
gálaműsor

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.