Ugrás a tartalomra

Három aranyos eper, Kázmérbú lesz jó ember…

2018.03.05
13:27
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Jubilált a Hagyományaink Ünnepe, amelyet idén két helyszínen rendeztek meg Zentán. A 20. alkalommal megszervezett rendezvényen a községhez tartozó hagyományőrző csoportok mutatkoztak be.

Idén is két részből állt az esemény. Délután 15 órától a múzeum galériatermében megnyitották a rendezvény gasztronómiai részét, ahova a résztvevőknek epres és más gyümölcsből készült ételekkel kellett érkezniük. Minden résztvevő igyekezett a nagymamáink receptjét követni. László Klára, résztvevő, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „Rettentő sok füzetem van, könyvem, régi is meg újabbak is, és nagyon kevés epres sütemény van. Epres rácsosat sütöttem, meg kókuszos pogácsát, eper lekvárral.”

Az elkészült ételeket a zsűri 7 szempont alapján értékelte. Nagy Abonyi Ágnes, néprajzkutató, a zsűri elnöke: „Az a lényeg, hogy a hagyományos ízvilág és a kiállítás bemutatása mennyire tükrözi vissza azokat az értékeket, amelyeket meg szeretnénk őrizni. Ez nagyon fontos.”

A gasztronómiai kiállítás után 17 órakor megkezdődött a hagyományőrző csoportok bemutatkozása a Művelődési Ház Színháztermében, ahol először a fiatalabbak, majd az idősebbek léptek a színpadra. Az estét a Fölszállott a páva c. népzenei tehetségkutató döntőse, a zentai származású Sőregi Anna nyitotta meg. „Gyimesi dalokat adtam elő, Csorba Anna dalai nyomán. Ennek az a különlegessége, hogy az ő fia egy furulyás volt, és minden felvételen, ami velük készült, az furulya énekes felvétel. A Páva döntőjében is ezt énekeltem.”

A Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvényt először 1998-ban rendezték meg. Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta: „A Hagyományaink Ünnepe rendkívül népszerű Zenta községben. Az összes vidéki egyesület, és zentai egyesület, valamint a gyermekcsoportok is részt vesznek ezen. Nagyon fontos, mert a hagyományaink ápolásában, értékeink megőrzésében kiemelkedő szerepet játszik.”

A Hagyományaink Ünnepe egyfajta versengést is rejt magában, hiszen itt mutatkoznak be először a csoportok azokkal a produkciókkal, amelyekkel a Durindón, illetve a Gyöngyösbokrétán szerepelnek majd.

Zenta
Hagyományaink Ünnepe

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.