Ugrás a tartalomra

Három különdíjat nyert a lakiteleki filmszemlén Miskolci Renato és kollégánk, Herczeg Zsolt alkotása

2019.11.29
16:14
2019.11.30
07:30
Forrás
Pannon RTV
Különdíjat kapott Miskolci Renato és kollégánk, Herczeg Zsolt, Penovác Endre, a véletlen művészete című filmje.

Kabók Erika, Érccel mért életek című alkotását különdíjjal jutalmazták. Az idei seregszemlét Daczó Katalin és Daczó Dénes, A völgy hangja című alkotása nyerte.

A Kósa Ferenc emlékezetére meghirdetett filmszemle első helyéért 31 film szállt versenybe. Az idei megmérettetést Daczó Katalin és Daczó Dénes, A völgy hangja című alkotása nyerte meg. A film az erdélyi Gyimesvölgye férfikórus tagjainak mindennapjai révén betekintést nyerhetünk a Gyimesek-völgyének életébe. Daczó Katalin rendező elmondta: Nagyon fontosnak tartottuk, hogy másképp mutassuk be a Gyimesek-völgyét, mint ahogy az emberek rendszerint ismerik. Többnyire csángó ruhába felöltözött embereket képzelnek el, mintha egy skanzen lenne a Gyimesek, miközben nem az. Próbáltuk úgy megfogni ezt a csoportot, hogy látszódjon milyen sokfélék, mivel foglalkoznak és, hogy szeretnek énekelni.


 

A vajdasági filmek is jól szerepeltek a Lakiteleki Filmszemlén. Kabók Erika, Érccel mért életek című alkotását különdíjjal jutalmazta a zsűri. Miskolci Renato és Herczeg Zsolt, valamint Molnár Edvárd alkotása, a Penovác Endre, a véletlen művészete című portréfilm három különdíjat zsebelt be. Herczeg Zsolt szerkesztő elmondta: „Penovác Endrét azért választottuk a filmünk főszereplőjévé, mert lenyűgöz az ő művészete, ahogy uralni tudja a festéket, a vizet és a papírt. A filmmel kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy igazából Penovác Endre ars poeticájára voltunk kíváncsiak, hogy mi vezérli, mi hajtja őt és mi az amit leginkább ki tud fejezni a művészete által.”

A XIX. Lakiteleki Filmszemlére öt kategóriában nevezhettek alkotásaikkal a filmesek. Buglya Sándor, a Lakiteleki Filmszemle zsűrijének elnöke szerint rengeteg kiváló film érkezett az idei szemlére. Hozzátette: „Mindig nagy élmény végig nézni ennyi filmet, most 31 film volt a zsűri előtt és egy nagyobb merítésből, 116 filmből válogatták ki ezeket. Számomra az volt a legérdekesebb, hogy nagyon széles volt a kínálat. A másik fontos dolog, hogy a határon túli magyarságtól mindenhonnan jöttek filmek és fantasztikus élményt nyújtottak.”

A XX. Lakiteleki Filmszemlét két év múlva rendezik meg, és ezentúl két évente kerül megrendezésre Magyarország egyik legnagyobb filmfesztiválja.

Lakitelek
filmszemle
Penovác Endre
A véletlen művészete

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.