Ugrás a tartalomra

Három nővér - Csehov-dráma rendhagyó feldolgozásban

2020.12.31
14:06
2020.12.31
19:11
Forrás
Pannon RTV
Csehov Három nővér című drámáját mutatták be a Kosztolányi Dezső Színházban Góli Kornélia átiratában. Az előadás a homo-, és a transzszexuális populáció helyzetével foglalkozik, a nővéreket három férfi színész játssza.

Csehov Három nővér című drámáját mutatták be a Kosztolányi Dezső Színházban Góli Kornélia átiratában. Az előadás a homo-, és a transzszexuális populáció helyzetével foglalkozik, a nővéreket három férfi színész játssza.

A Csehov-drámák között a Három nővért az író egyik legkomorabb, legrejtélyesebb darabjának tartják. Góli Kornélia átiratában meghagytak ugyan eredeti Csehov monológokat, de a darabban a három embert transzszexuális egyénként fogalmazták meg.

Puskás Zoltán rendező saját életéből merített, így dokumentarista pillanatokat is beemelt a darabba. „Az volt a cél, hogy megmutassuk, hogy a szexuális beállítottságtól függetlenül ugyanazok a problémáink vannak mindannyiunknak. Lényegtelen, hogy itt vagyunk Szerbiában a mi kis Vajdaságunkban, magyarok, szerbek, mindegy, vagy a külföld bármelyik pontján. Az volt az egyik célunk, hogy ezt mindenki megtalálja és az azonos problémákról beszéljünk.”

Az elvágyódás és a boldogságkeresés pedig csehovi motívumként vonul végig az előadáson.

 Kucsov Borisz, színész: „Ahogy elkezdődtek az olvasópróbák, egyre többet nevettünk, és kacagtuk ki saját magunkat, mert rájöttünk, hogy ez az egész történet az emberi esetlenségről és balgaságról is szól, mindamellett, hogy van egy központi tematikája, ami nagyon nehezen érinthető téma.”

A rendhagyó előadásban megtartották azt a csehovi vonalat, miszerint minden elmúlik, de semmi sem oldódik meg.

Kosztolányi Dezső Színház
KDSZ
Három nővér

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:12

Negyedik napja keresik az eltűnt kislányt

Speciális mentőcsapatok érkeztek a helyszínre, most ők vizsgálják át a területet. Az alagutakat, a földalatti csatornákat és az aknákat is átvizsgálják. Igor Jurić szerint furcsák a kislány eltűnésének körülményei.
15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.