Ugrás a tartalomra

Három vajdasági színházat is díjaztak a Kisvárdai Fesztiválon

2022.07.02
20:44
2022.07.02
20:52
Forrás
MTI
Átadták a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának díjait.

A huszonegyedik században is érvényes commedia dell'arte forma megteremtéséért a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását jutalmazták.

A szakmai zsűri elismerő oklevelét előadásuk kiemelkedő társadalmi érintettsége okán két társulat kapta: az Újvidéki Színház Mephisto című produkciója és a Kosztolányi Dezső Színház Az utolsó kislányok című előadása.

A fesztivált június 24. és július 2. között rendezték meg. A színházi seregszemle idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház volt. Kilenc nap alatt 23 színpadi produkciót láthatott a közönség öt helyszínen.

Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Szigligeti Színház egykori igazgatója és Beke Sándor rendező, színházigazgató, a Gárdonyi Géza Színház örökös tagja életműdíjban részesült.

A két művésznek a szaktárca által felkért, háromtagú szakmai bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, valamint a kisvárdai fesztivál igazgatója; Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója, valamint Pataki András rendező) adományozta az életműdíjat - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.

A színpadi teatralitás érvényes újrafogalmazásáért a szakmai zsűritől a legjobb előadás díját a Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadása kapta.

Az új vígjátéki átjárások megteremtéséért a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat A doktor úr című előadásáért kapott díjat.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A doktor úr című előadásában nyújtott virtuóz színészi játékáért Galló Ernő kapott elismerést.

A nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadásában szerepe expresszív megfogalmazásáért Hunyadi István vette át a díjat.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Száll a kakukk fészkére című előadásában nyújtott intenzív színpadi jelenlétéért Barabás Árpád, a darab főszereplője részesült elismerésben.

A Komáromi Jókai Színház Az örökség című előadásában nyújtott hiteles drámai alakításáért Szvrcsek Anitát jutalmazták.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Káosz című előadásában nyújtott sokrétű színpadi alakformálásáért Szilágyi Míra színművész kapott díjat.

Kisvárda polgármesterének díját a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Forráspont című előadása nyerte el.

A 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Woyzeck című előadásának revelatív színpadi ábrázolásáért az előadás látványtervezője Szőke Zsuzsi kapta.

A Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját június 24. és július 2. között rendezték meg. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta.

Érkeztek társulatok például Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Aradról, valamint Sopronból, Komáromból és Gyuláról. A magyarországi társulatok közül például a Játékszín, a CSAK! - Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió lépett színpadra.

Kilenc nap alatt 23 színpadi produkciót láthatott a közönség öt helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, két előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek. A színésztréninget az idén Balázs Zoltán színész-rendező vezette, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be szakemberek a fiatalokat.

Az idén a zsűri tagja Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, Herczeg T. Tamás rendező, Török Viola rendező és Zalán Tibor költő, író, drámaíró volt.

Kisvárdai Fesztivál
Zentai Magyar Kamaraszínház
Kosztolányi Dezső Színház
Újvidéki Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.