Ugrás a tartalomra

Hász Róbert volt a VM4K vendége

2019.02.21
21:42
2019.02.22
19:06
Forrás
Pannon RTV
A doroszlói származású Márai Sándor-díjas prózaíró '91-ben hagyta el Vajdaságot, és költözött át Magyarországra, Szegedre.

Elmondása szerint írásaiban még mindig fellelhető az úgynevezett vajdaságiasság. Legutóbbi regénye például Zomborban játszódik.

Hász Róbert nagyívű irodalmi tevékenysége mellett a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. Eddig hét kötete jelent meg. Egy-egy művét németre, franciára és olaszra is lefordították. 2008-ban megkapta a Római Könyvtárak Irodalmi Díját, 2012-ben pedig Márai Sándor-díjjal tüntették ki. A mágikus realizmus és a történelmi regény eszköztárából is táplálkozik.

Hász Róbert, Márai Sándor-díjas író: „Van egy történet, és ezt a történetet próbáljuk felépíteni. Hogy milyen eszközökkel oldjuk ezt meg, az szerintem alkati kérdés. Minden író másképp oldja meg. Nem is mindig a mágikus realizmus győz ebben a birkózásban, van, amikor a realizmus győz. Az utolsó regényem ez a bűnügyi történet, ami 1902-ben játszódik Zomborban, ez például tisztán realisztikus.”

Hász Róberttel Lovas Ildikó József Attila-díjas író beszélgetett a VM4Köz.Klubban. Valamikor évfolyamtársak voltak Újvidéken, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken.

Lovas Ildikó, József Attila-díjas író: „Rászántam az időt, és újraolvastam a könyveit. Akkor olyan irodalmi beszélgetést is tudunk folytatni, aminek a végén az olvasók kedvet kapnak, és vagy megveszik a könyveit, vagy kiveszik a könyvtárból. Fontosnak tartom, hogy az írók odafigyeljenek egymásra, fontosnak tartom, hogy az írók megnyilatkozzanak.”

A VM4K egyik további kiemelt vendége lesz márciusban a budapesti Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila.

VM4K
Hász Róbert
Lovas Ildikó

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű