Ugrás a tartalomra

A határon túli művészeket segítik

2012.10.14
16:08
A Magyar Művészeti Akadémia ma délelőtt Magyarkanizsán megalakította Határon Túli Bizottságát
A Magyar Művészeti Akadémia ma délelőtt Magyarkanizsán megalakította Határon Túli Bizottságát. A jövőben ösztöndíjakkal, előadásokkal, meghívásos fellépésekkel is segíti majd a határon túli művészeket. A Magyar Országgyűlés tavaly a Magyar Tudományos Akadémiával azonos rangra emelte a Magyar Művészeti Akadémiát. Ennek három tervezett bizottsága, a Külügyi-, az Oktatási- és a Határon Túli Bizottság közül utóbbi elsőként alakult meg. Elnökévé az Akadémia egyik alelnökét, Zelnik Józsefet választották, aki Magyarkanizsán is megjelent. Elmondta, hogy a jövőben az Akadémia ösztöndíjakkal, előadásokkal, meghívásos fellépésekkel is segíti majd a határon túli művészeket. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=B4W-EoKAtGQ „A rendszerváltás után mi Makovecz Imre vezetésével megalapítottuk a Magyar Művészeti Akadémiát, ami a múlt év végéig egyesületként működött 150 taggal. Eredetileg 100 taggal, csak amikor volt Magyarországon az a furcsa választás, hogy nem sikerült a határon túliak mellett szavazni a lakosságnak, ezt a szégyent mi úgy próbáltuk egy kicsit jóvátenni, hogy egyből 50 határon túli tagot felvettünk” - mondta Zelnik József. Bicskei Zoltán, a Nagy József Regionális Kreatív Műhely művészeti vezetője úgy értékelte, hogy művelődési téren a magyarkanizsai alakuló üléssel a város máris sokat nyert. „Megtiszteltetés, hogy a Magyar Művészeti Akadémia első határon túli bizottsági ülését itt tartotta Magyarkanizsán. Talán nem véletlen, hogy a délvidéki, vajdasági magyar művészeket olyan fontos megnyilatkozásnak tartja, hogy erre érdemesek. Ez az egyik. A másik pedig azt jelenti, hogy tovább épülnek a kapcsolatok. Már itt, útközben, látva ezt a poróbatermet, kulturális központot, többen gondolkodnak, hogy ide hoznak kisebb színházi fesztiválokat, felolvasófesztivált, zenei próbákat.” A Magyar Művészeti Akadémiának jelenleg két teljes jogú vajdasági tagja van: Bicskei Zoltán és Fekete J. József. A lista a határon Túli Bizottság megalakulásával remélhetőleg bővülni fog.
bizottság
határon túli
Magyar Művészeti Akadémia

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.