Ugrás a tartalomra

Határtalan színjátszás

2013.01.19
20:36
Háromnapos Kárpát-medencei összkonferenciát tartottak Zentán a Magyar Szín-Játékos Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében
Háromnapos Kárpát-medencei összkonferenciát tartottak Zentán a Magyar Szín-Játékos Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében. A Határtalan színjátszás című tanácskozás hosszútávú célja egy közös kapcsolati háló kiépítése a magyar nyelvterületen működő színjátszócsoportok között. Zentán jöttek össze azoknak a szervezetek a képviselői, amelyek központokként segítenék egy kárpát-medencei színjátszó hálózat létrehozását. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cjwdqHFN55A Hajvert Lódi Andrea, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet drámapedagógusa szerint már tudják, hol kezdjék az építkezést. „A különböző színjátszó fesztiválokon való részvétel lenne az első lépés. Eddig voltak kiugró esetek, hogy egy-egy magyarországi színjátszófesztiválon megjelent egy-egy külföldi csoport is. Most az lenne a legfontosabb, hogy a fesztiválok átjárhatók legyenek.” A végső cél azonban csak több év múlva érhető el. Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke szerint fontosak az erős helyi központok. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a helyi kezdeményezésekre épüljön fel minden amit teszünk, illetve amit mi támogatni tudunk szakmailag és szervezetileg.” A vendégek a magyar nyelvterület egészéről érkeztek. Szabolcs Éva szlovákiai színházrendező nem kételkedik a találkozó hasznosságában. „Kapcsolatokat találunk és keresünk, tehát folyamatos keresésben vagyunk és itt rá is bukkanhatunk, illetve nagyon fontos továbblépési lehetőségeket találunk meg.” A koordinálást elvégző szervezetek nemcsak a színjátszásra szakosodtak, mint például a romániai közművelődési egyesület, amelyet Vincze László képviselt. „Mint közművelődési egyesület, sőt közművelődési ernyőszervezet abszolút belefér a tevékenységünkbe, sőt úgy érzem, hogy nyitnunk kell ebbe az irányba, és ezért is vagyunk itt.” A konferencia vasárnap egy összegző megbeszéléssel zárul.

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.