Ugrás a tartalomra

Határtalan világzene

2022.04.30
09:42
2022.04.30
15:59
Forrás
Pannon RTV
A Határtalan világzene című koncertsorozatnak adott otthont a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ.

A rendezvényen a népzene és világzenei dallamok csendültek fel. A program egyébként a Fonó Budai Zeneház, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a szabadkai Népkör együttműködésében valósult meg.

A Határtalan világzene című koncertsorozat nem hasonlít a hagyományos népzenét játszó eseményekhez. A fellépők elismert előadó- és zeneművészek, így a péntek esti koncertsorozat utolsó állomásán színpadra lépett az Esszencia zenekar, és a Cimbalom Duó, három énekesnőkkel kiegészülve. Lakatos Róbert brácsaművész a koncert előtt elmondta, az emberekből érzelmeket szeretnének kiváltani.

Lakatos Róbert, brácsaművész: „Minden egyes fellépés egy kihívás a zenészeknek, hogy hogyan tud kommunikálni, a néző hogyan fogadja a zenéjét. Amikor az elejétől megvan ez a kapcsolat, akkor a zenész is felszabadul, és olyan gondolatokat tud közvetíteni a zenén keresztül, ami a nézőkben – remélem – örömet, bánatot vagy valamilyen érzést vált ki.”

Az est folyamán a népzenei dallamok és a világzene mellett improvizációs jazzt is hallhatott a közönség.

Horváth László, igazgató, Fonó Budai Zeneház: „Az örömzene, világzene különböző leágazásaival szerettük volna tesztelni a közönségünket. Illetve elmondhatjuk, hogy ezek új produkciók. Komárom és Budapest után most megérkeztünk Szabadkára. Ez lesz a sorozat záróestje. Egyrészt örömteli, nagyon jó hangulatú felépített zenei műsorról van szó.”

Horváth László reméli, hogy a jövőben is megmaradhat ez a hagyományteremtő rendezvény.

határtalan világzene
Népkör MMK
Népkör Magyar Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.