Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Határtalan világzene

2022.04.30
09:42
2022.04.30
15:59
Forrás
Pannon RTV
A Határtalan világzene című koncertsorozatnak adott otthont a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ.

A rendezvényen a népzene és világzenei dallamok csendültek fel. A program egyébként a Fonó Budai Zeneház, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a szabadkai Népkör együttműködésében valósult meg.

Pannon RTV/Gál Hermina

A Határtalan világzene című koncertsorozat nem hasonlít a hagyományos népzenét játszó eseményekhez. A fellépők elismert előadó- és zeneművészek, így a péntek esti koncertsorozat utolsó állomásán színpadra lépett az Esszencia zenekar, és a Cimbalom Duó, három énekesnőkkel kiegészülve. Lakatos Róbert brácsaművész a koncert előtt elmondta, az emberekből érzelmeket szeretnének kiváltani.

Lakatos Róbert, brácsaművész: „Minden egyes fellépés egy kihívás a zenészeknek, hogy hogyan tud kommunikálni, a néző hogyan fogadja a zenéjét. Amikor az elejétől megvan ez a kapcsolat, akkor a zenész is felszabadul, és olyan gondolatokat tud közvetíteni a zenén keresztül, ami a nézőkben – remélem – örömet, bánatot vagy valamilyen érzést vált ki.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Az est folyamán a népzenei dallamok és a világzene mellett improvizációs jazzt is hallhatott a közönség.

Horváth László, igazgató, Fonó Budai Zeneház: „Az örömzene, világzene különböző leágazásaival szerettük volna tesztelni a közönségünket. Illetve elmondhatjuk, hogy ezek új produkciók. Komárom és Budapest után most megérkeztünk Szabadkára. Ez lesz a sorozat záróestje. Egyrészt örömteli, nagyon jó hangulatú felépített zenei műsorról van szó.”

Horváth László reméli, hogy a jövőben is megmaradhat ez a hagyományteremtő rendezvény.

határtalan világzene
Népkör MMK
Népkör Magyar Művelődési Központ

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.