Ugrás a tartalomra

Helyi tehetségek koncerteztek a szilágyi Szent István-templomban

2019.08.24
10:18
2019.08.24
16:53
Forrás
Pannon RTV
Szent István királyra emlékeztek a nyugat-bácskai Szilágyin. A helyieknek hangversennyel kedveskedtek a szervezők. Az eseményen a helyi tehetségek is bemutatkoztak.

Klasszikus és modern szerzemények is felcsendültek a szilágyi Szent István-templomban megtartott hangversenyen. Francia Fábián, Szilágyi: „Trombitáztam még általános iskolában, befejeztem az apatini zeneiskolát. Most Baján a kollégiumi zenekar tagja vagyok. Mindig meg szoktak hívni olyan diákokat is, akik már befejezték a zeneiskolát és szívesen zenélnének közösen.”

Francia Henrietta először fuvolázni szeretett volna: „De van a közelben egy nagyon kedves zongoratanárnő, igazából ketten vannak, ikrek, és náluk tanultam zongorázni, ők beszéltek rá, hogy ezt a hangszert forszírozzam. Az első pár évben nem igazán voltam a legtehetségesebb, de mostanra ráéreztem a lényegére.”

A koncerten fellépő helyi gyerekek közül többen az apatini és a zombori zeneiskolák tanulói, de vannak olyanok is közöttük, akik külföldön folytatják zenei tanulmányaikat. Antalovics Zsuzsanna, zongoratanár: „Vannak itt olyan zenészek is, akikre szintén nagyon büszke vagyok, akik nem is jártak zeneiskolába és önszorgalomból, saját maguk megtanultak muzsikálni. Ez szintén nagyon dicséretre méltó és nagyon büszke vagyok rájuk.”

A hangverseny megtartásának kezdeményezője Kurin István, helyi plébános volt: „Pár évvel ezelőtt, mivel idekerültem, idetett a püspök atya, elkezdtem azt figyelni, hogy nincs semmiféle rendezvény, illetve műsor Szent István alkalmából. Jött az ötlet, hogy a helyi zenész fiatalokat összehozzuk egy koncert erejéig a búcsú napja előtt.”

A településen augusztus 25-én tartják meg a mostanra már hagyományossá váló búcsút. A helyiek ilyenkor a falu napját, illetve Szilágyi megalakulásának a 120. évfordulóját is megünneplik.

Szilágyi

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.