Ugrás a tartalomra

Herceg Jánosra emlékeztek csütörtökön Zomborban

2018.05.10
20:36
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
A neves író, műfordító, szerkesztő, a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia tagja 108 éve, 1909-ben született a nyugat-bácskai városban.

Alkalmi felolvasással és koszorúzással tisztelegtek személye és munkássága előtt. Az eseményt a doroszlói székhelyű Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért szervezte meg.

A zombori katolikus temetőben Herceg János sírjánál műveiből hangzottak el idézetek. A megemlékezésen a doroszlói Petőfi Sándor Általános iskola és a náluk vendégeskedő mágocsi és szentlőrinci diákok és tanáraik is jelen voltak. A környékbeli iskolákban már tanultak a régió legismertebb írójáról, aki utolsó éveit Doroszlón töltötte. Varga Hanna, tanuló, Petőfi Sándor Á.I., Doroszló: „Herceg János Zomborban született és Zomborban is temették el, mivel ez a szülőhelye. Megtetszett neki Doroszló és az ottani magyar nyelvhasználat, és Doroszlóra költözött át. Herceg Jánoshoz eljött egyik barátja Fehér Ferenc és ezek után ő is odaköltözött hozzá, mert neki is megtetszett.”

Herceg János munkássága kivételesen gazdag volt, negyven önálló könyvet írt. A környékbeli embereket, a táj szépségét örökítette meg. A közéletben is fontos szerepet töltött be, sokat segített a második világháború után a magyar családoknak. A nyugat-bácskaiak magukénak érzik. Péter István, elnök, Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért: „Az ő munkásságán és életének bemutatásán keresztül magukba tudják szívni a fiatalok azt a hazaszeretetet, a környéknek a szépségét és mindent, amit egy nyugat-bácskai ember magával kell, hogy cipeljen egész élete során, hogy ez arra készteti majd őket, hogy a jövőjüket itt fogják elképzelni Nyugat-Bácskában és itt keresnek jövőt maguknak.”

Az író 1995-ben hunyt el Zomborban. Doroszlón emlékére irodalmi díjat alapítottak. Munkássága és személye előtt tisztelegve több intézmény és szervezet is megkoszorúzta sírhelyét.

Zombor
Herceg János

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.