Ugrás a tartalomra

Herczeg Ferenc Emléknapok Versecen

2021.09.19
12:06
2021.09.19
18:40
Forrás
Pannon RTV
Herczeg Ferenc íróra emlékeztek Versecen. A helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület már 24 éve szervezi meg a település szülöttének életét és munkásságát méltató rendezvényt. Az eseményre minden évben összegyűlik a kis létszámú verseci magyar közösség.

A verseci szüreti napok részeként szervezték meg a Herczeg Ferenc Emléknapokat. A megemlékezés szentmisével kezdődött a helyi Szent Gellért római katolikus templomban, majd a Petőfi Sándor Kultúregyesület székházában irodalmi műsort láthattak a résztvevők, ezáltal ismerkedhettek meg az irodalmi Nobel-díjra is jelölt író életével és munkásságával.

Nermašan Gombár Éva, a kultúregyesület tagja: „Herczeg Ferenc Versec számára nagyon fontos, a magyarság számára szintén, de számunkra itt, Versecen Herczeg Ferenc a magyarság utolsó ékköve, aki innen származik, és számunkra egy példakép, hogy hogyan harcoljunk tovább itt, a magyarok a magyarokért.”

Krizbai Hajnalka, a kultúregyesület titkára a Herczeg Ferenc Emléknapok nevű rendezvény egyik megálmodója. Az egyesület titkára már huszonnégy éve arra törekszik, hogy a szélesebb közösség is megismerje a verseci születésű író sokoldalú tevékenységét és műveit.

„A legközelebb az a munkája áll hozzánk, ahol Versecről ír, az emlékezései, de az idén, ismerve a hallgatóközönséget, a meséihez nyúltunk vissza, mert ezt mindenki megérti, a kisgyerektől az idős emberig. Tehát, nem beszélhetünk nehéz munkáiról, mert sajnos, ezt nem érti meg a közönség. A nézőközönség pedig a verseci és a Versec-környéki települések emberei.”

A magyar kultúregyesület rendezvényén politikai, közéleti személyek is jelen voltak, de más dél-bánáti egyesületek képviselői is ellátogattak az eseményre. Versec magyarországi testvértelepülése is képviseltette magát.

Csepeli Károly, Helvécia képviselője: „Az itt őrzött tradicionális hagyományok, amik Herczeg Ferenccel kapcsolatban élnek, az itt erősödött fel bennünk, és itt kaptunk tapasztalatot abból, hogy ő ki is volt és hogyan is munkálkodott. Az meg külön öröm számunkra, hogy magyarországi kötődése is van Tördemichez, ami Helvécia jegyzőjének, Turupuliné dr. Polyák Katalinnak köszönhetően van egy kapcsolatunk és még pluszban ez így bekapcsolódott ehhez a részhez.”

A program szüreti mulatsággal ért véget. A rendezvény támogatója a Magyar Kormány és a Magyar Nemzeti Tanács volt.

Herczeg Ferenc Emléknap
Versec
megemlékezés
Krizbai Hajnalka

Most

12:09

Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.