Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Herczeg Ferenc író születésének évfordulójára emlékezett a verseci magyarság

2019-09-21
15:19
2019-09-21
18:57
Forrás
Pannon RTV
Szentmisével, irodalmi versennyel és könyvbemutatóval tették színessé a napot, valamint vendégül látták a testvérvárosi települések, a magyarországi Helvécia és a szlovákiai Zétény küldöttségét.

A helyi és környékbeli fiatalok irodalmi versennyel emlékeztek a verseci születésű íróra, Herczeg Ferencre. Ürményházáról második alkalommal érkeztek a diákok - mondta Nagy Emese: „A felkészülés elég nehéz volt, mert nagyon sokat kellett olvasni, ki kellett emelni a fontosabb részeket, és még próbákra is kellett mennünk.”

Versecen 1992 óta nincs magyar oktatás az általános iskolában, ezért az emléknap fontos a helyieknek az önazonosság-tudat megőrzésében - véli Bene Anna egyesületi tag: „Mivel a nyolcvanas évek vége felé tudtunk többet megtanulni Herczeg Ferencről, nagyon örülünk annak, hogy meg tudjuk tartani ezt az emléknapot, mert ez nekünk nagyon sokat jelent. Versecen kevesen vagyunk, de annál inkább csináljuk. És mindig nagy szeretettel várjuk a vendégeket, mert itt a szórványban ez tud összetartani bennünket, sokan összejönnek.”

A Petőfi Sándor Kultúrkör 1997 óta szervezi meg a Herczeg Ferenc Emléknapot. Minden évben tanácskozást és különféle programokat szerveznek az ünnepre. Krizbai Hajnalka, a Herczeg Ferenc Emléktanács elnöke elmondta, az író hagyatékát fiatalok bevonásával örökítik át: „Nagyon szépen teljesítettek, nagyon érdekes volt nekik, mert internet segítségével tanultak, megismerték Herczeg Ferenc szülővárosát, közben barátkoztak és társalogtak.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kifejtette, hogy az író a két háború között is méltón tudta képviselni az akkori magyarság ügyét: „Ezt az emlékezést kell továbbvinni és megörökíteni, és az itteni magyarságot erősíteni abban a hitben, bizakodásban, hogy érdemes a szülőföldön itt maradni, őrizni azokat az emlékeket, amelyeket itt magyarok, szerbek, németek együtt, közösen teremtettek.”

Az ünnepnap keretében bemutatták Jódal Rózsa legújabb, Az éjszaka megérintése című novelláskötetét is, amely az elmúlt fél évszázad termésének gyűjteménye.

A könyv a Fórum kiadó gondozásában jelent meg.

Versec
Herczeg Ferenc
emléknap
Hajnal Jenő
Jódal Rózsa
Helvécia
Zétény

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:23

Falutakarítási akció Horgoson

Mintegy 25 önkéntes gyűlt össze ma a Művelődési Ház mellett Horgoson. Füvet vágtak, gereblyéztek és szemetet szedtek. A céljuk az volt, hogy a falu egyik legforgalmasabb része megszépüljön.
08:43, Frissítve: 08:50

Több katonaiskola lesz Magyarországon

A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölte a Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium.

Népszerű