Ugrás a tartalomra
Vajdasági RTV

Hernyák Zsóka színdarabja nyerte meg a magyar drámaíró versenyt Újvidéken

2021.09.22
18:57
2021.09.22
19:14
Forrás
Vajdasági RTV
Lezajlott a 20. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny az Újvidéki Színházban. A versenyen a Macskamentés meccs közben címre készültek a szövegek. A zsűri Hernyák Zsóka drámáját találta a legjobbnak, a legjobb rendező pedig Crnkovity Gabriella lett.

A nagyteremben elsőként Hernyák Zsóka és Molnár Gábor Nóra alkotását láthatta a közönség. A szerző nem vett részt a próbafolyamatban, így számára is meglepetés volt az előadás.

Hernyák Zsóka, első helyezett: „Elképzeltem és teljesen ellentétes módon. Tehát, én minimalista jelmezeket képzeltem el. Az egyetlen dolog, amit elképzeltem az a salter, amit tévével oldottak meg és ez szerintem egy érdekes megoldás volt egyébként. Meg érdekes, hogy egy hangosbemondót írtam a szövegbe, amit felosztottak két színész között, akik mikrofonba beszéltek. Tehát teljesen más megoldások születtek, mint amit én elképzeltem. Érdekes volt.”

Vajdasági RTV

A közönségnek a Celler Kiss Tamás által írt darab tetszett legjobban, amelyet Jámbor József rendező állított színre.

Celler Kiss Tamás szerző: „Abszolút elégedett vagyok, nem voltam nagyra vágyó ezzel kapcsolatban. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy használható szöveget írjak, ami a rendezőnek se okoz gondot, 24 óra áll rendelkezésükre, illetve a színészeknek se okozzon problémát és úgy érzem, ezt sikerült teljesítenem.” 

Vajdasági RTV

Az esemény idén is egy nagy színházközösségi, alkotói találkozás volt, amely összeköti a múltat, a jelent és a jövőt. Az idei szakmai zsűri elnöke Vicsek Károly volt, az ő igazgatása alatt indult útjára húsz évvel ezelőtt ez a verseny. A bírálóbizottság tagja volt még Szögi Csaba és Jónás Gabriella is.

Jónás Gabriella elmondta: „Mindhárom írásmű nagyszerűre sikeredett és tényleg nehéz volt dönteni, mert mindegyiknek volt olyan erénye, ami a másikban nem volt meg. Mindegyik valamennyiben különbözött egymástól, ugyanakkor voltak hasonlóságaik is.”

Vajdasági RTV

A zsűrinek nehéz dolga volt, amikor a legjobb főszereplőket kellett kiválasztani, mivel a szerzők a drámák karaktereinek majdnem egyforma színpadi jelenlétet szántak. A legjobb férfi mellékszereplő Pongó Gábor, a legjobb férfi főszereplő Németh Attila, a legjobb női mellékszereplő Krizsán Szilvia, a legjobb női főszereplő pedig László Judit. A díjkiosztó után Raffai Ágnes színművésznő ismertette az elmúlt két évadban nyújtott legjobb színészi alakításokért járó Pataki Gyűrű Díj várományosainak névsorát. A jelöltek: Németh Attila, Ozsvár Róbert, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Pálfi Ervin, László Sándor és Szilágyi Áron. 

Hernyák Zsóka
Drámaíró verseny
Újvidék

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.