Ugrás a tartalomra

Hernyák Zsóka színdarabja nyerte meg a magyar drámaíró versenyt Újvidéken

2021.09.22
18:57
2021.09.22
19:14
Forrás
Vajdasági RTV
Lezajlott a 20. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny az Újvidéki Színházban. A versenyen a Macskamentés meccs közben címre készültek a szövegek. A zsűri Hernyák Zsóka drámáját találta a legjobbnak, a legjobb rendező pedig Crnkovity Gabriella lett.

A nagyteremben elsőként Hernyák Zsóka és Molnár Gábor Nóra alkotását láthatta a közönség. A szerző nem vett részt a próbafolyamatban, így számára is meglepetés volt az előadás.

Hernyák Zsóka, első helyezett: „Elképzeltem és teljesen ellentétes módon. Tehát, én minimalista jelmezeket képzeltem el. Az egyetlen dolog, amit elképzeltem az a salter, amit tévével oldottak meg és ez szerintem egy érdekes megoldás volt egyébként. Meg érdekes, hogy egy hangosbemondót írtam a szövegbe, amit felosztottak két színész között, akik mikrofonba beszéltek. Tehát teljesen más megoldások születtek, mint amit én elképzeltem. Érdekes volt.”

A közönségnek a Celler Kiss Tamás által írt darab tetszett legjobban, amelyet Jámbor József rendező állított színre.

Celler Kiss Tamás szerző: „Abszolút elégedett vagyok, nem voltam nagyra vágyó ezzel kapcsolatban. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy használható szöveget írjak, ami a rendezőnek se okoz gondot, 24 óra áll rendelkezésükre, illetve a színészeknek se okozzon problémát és úgy érzem, ezt sikerült teljesítenem.” 

Az esemény idén is egy nagy színházközösségi, alkotói találkozás volt, amely összeköti a múltat, a jelent és a jövőt. Az idei szakmai zsűri elnöke Vicsek Károly volt, az ő igazgatása alatt indult útjára húsz évvel ezelőtt ez a verseny. A bírálóbizottság tagja volt még Szögi Csaba és Jónás Gabriella is.

Jónás Gabriella elmondta: „Mindhárom írásmű nagyszerűre sikeredett és tényleg nehéz volt dönteni, mert mindegyiknek volt olyan erénye, ami a másikban nem volt meg. Mindegyik valamennyiben különbözött egymástól, ugyanakkor voltak hasonlóságaik is.”

A zsűrinek nehéz dolga volt, amikor a legjobb főszereplőket kellett kiválasztani, mivel a szerzők a drámák karaktereinek majdnem egyforma színpadi jelenlétet szántak. A legjobb férfi mellékszereplő Pongó Gábor, a legjobb férfi főszereplő Németh Attila, a legjobb női mellékszereplő Krizsán Szilvia, a legjobb női főszereplő pedig László Judit. A díjkiosztó után Raffai Ágnes színművésznő ismertette az elmúlt két évadban nyújtott legjobb színészi alakításokért járó Pataki Gyűrű Díj várományosainak névsorát. A jelöltek: Németh Attila, Ozsvár Róbert, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Pálfi Ervin, László Sándor és Szilágyi Áron. 

Hernyák Zsóka
Drámaíró verseny
Újvidék

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.