Ugrás a tartalomra

Hétfőtől Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

2020.10.08
10:34
2020.10.08
17:02
Forrás
Pannon RTV
A tíznapos gazdag program október 22-ig tart.

Telt ház volt tavaly az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon a szabadkai zsinagógában.

Idén a járványügyi intézkedések betartásával tartják meg a fesztivált a városban. Ez azt jelenti, hogy kötelező lesz a maszkhasználat, a távolságtartás és a fertőtlenítés. Branka Baranjin, koordinátor, Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál: „Idén is megszervezzük a fesztivált az őszi nagy zsidó ünnep után, ugyanúgy, ahogy 2015 óta mindig, amikor is ebben a formában megtartottuk az első ilyent. Abban reménykedünk, hogy a zsidó kultúrát és örökséget közelebb hozzuk a szélesebb közönséghez.”

A tíznapos program részeként lesznek előadások, koncertek és színművészeti produkciók is. Kovács Róbert, koordinátor, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Az év elején sokat terveztünk, és ezeknek a terveknek a nagy része, azt hiszem, ha betartjuk az előírásokat, hogyha mindenkinek sikerül egészségesnek maradnia, akkor meg is fog valósulni.”

Október 12-én a közönség Stefan Sablić rendezésében láthatja a Lažljivica, vagyis a Hazug című előadást. 14-én dr. Matija Bruk szabadkai zsidó származású vegyészről hallhatnak az érdeklődők előadást.

A szabadkai zsinagógában két koncertet is hallhat a közönség. Október 18-án a szabadkai Sextet lép fel, míg október 21-én a Remény hangjai - egy nő és egy férfi című előadást hallhatják az érdeklődők. Ebben fellép Klein Judit, Nógrádi Gergely főkántor és Neumark Zoltán is.

Ugyancsak a zsinagóga ad otthont a Hommage Danilo Kiš elnevezésű programnak. Ez október 20-án lesz. Továbbá előadást tartanak dr. Csillag Károly sajtótörténeti jelentőségéről is. A zsinagóga mellett pedig a Városi Múzeumban, a Gyermekszínházban és a Zsidó Hitközségben is lesznek rendezvények. Steinfeld Josua, elnök, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Törekszünk majd arra, hogy azt a kevés jegyet, amely rendelkezésünkre áll, szét tudjuk osztani, mert attól függetlenül, hogy mennyit szét szeretnénk osztani a szabadkaiaknak, mi azt is szeretnénk, hogy a mi zsidóink is részesüljenek belőle, hiszen ők is érdekeltek.”

Az ingyenes belépőket a zsinagóga főbejáratánál lehet átvenni holnap és holnapután. Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál október 22-én zárul Szabadkán.

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Szabadka
zsidó
koncert
előadás
színház
Zsinagóga

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.