Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV

Hétfőtől Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

2020-10-08
10:34
2020-10-08
17:02
Forrás
Pannon RTV
A tíznapos gazdag program október 22-ig tart.

Telt ház volt tavaly az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon a szabadkai zsinagógában.

Idén a járványügyi intézkedések betartásával tartják meg a fesztivált a városban. Ez azt jelenti, hogy kötelező lesz a maszkhasználat, a távolságtartás és a fertőtlenítés. Branka Baranjin, koordinátor, Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál: „Idén is megszervezzük a fesztivált az őszi nagy zsidó ünnep után, ugyanúgy, ahogy 2015 óta mindig, amikor is ebben a formában megtartottuk az első ilyent. Abban reménykedünk, hogy a zsidó kultúrát és örökséget közelebb hozzuk a szélesebb közönséghez.”

A tíznapos program részeként lesznek előadások, koncertek és színművészeti produkciók is. Kovács Róbert, koordinátor, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Az év elején sokat terveztünk, és ezeknek a terveknek a nagy része, azt hiszem, ha betartjuk az előírásokat, hogyha mindenkinek sikerül egészségesnek maradnia, akkor meg is fog valósulni.”

Október 12-én a közönség Stefan Sablić rendezésében láthatja a Lažljivica, vagyis a Hazug című előadást. 14-én dr. Matija Bruk szabadkai zsidó származású vegyészről hallhatnak az érdeklődők előadást.

A szabadkai zsinagógában két koncertet is hallhat a közönség. Október 18-án a szabadkai Sextet lép fel, míg október 21-én a Remény hangjai - egy nő és egy férfi című előadást hallhatják az érdeklődők. Ebben fellép Klein Judit, Nógrádi Gergely főkántor és Neumark Zoltán is.

Ugyancsak a zsinagóga ad otthont a Hommage Danilo Kiš elnevezésű programnak. Ez október 20-án lesz. Továbbá előadást tartanak dr. Csillag Károly sajtótörténeti jelentőségéről is. A zsinagóga mellett pedig a Városi Múzeumban, a Gyermekszínházban és a Zsidó Hitközségben is lesznek rendezvények. Steinfeld Josua, elnök, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Törekszünk majd arra, hogy azt a kevés jegyet, amely rendelkezésünkre áll, szét tudjuk osztani, mert attól függetlenül, hogy mennyit szét szeretnénk osztani a szabadkaiaknak, mi azt is szeretnénk, hogy a mi zsidóink is részesüljenek belőle, hiszen ők is érdekeltek.”

Az ingyenes belépőket a zsinagóga főbejáratánál lehet átvenni holnap és holnapután. Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál október 22-én zárul Szabadkán.

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Szabadka
zsidó
koncert
előadás
színház
Zsinagóga

Most

15:57, Frissítve: 16:09

Veszélyben a hólyagfű

A források elterelése veszélyezteti a Pešter-fennsík aljában található lápot, amely egy ritka húsevő növénynek, a hólyagfű egy fajtájának az egyedüli élőhelye a Balkán-félszigeten.
13:59

Leszállt a Holdra a Csang'o-5 kínai űrszonda

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszondát november 23-án indítottak útnak azzal a céllal, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.