Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„Hétköznapi hősök” életútját felkutató és bemutató diákokat díjazott a VMMI

2021.06.24
17:15
2021.06.24
19:06
Az idei programban nyertes pályamunkákat készítő diákok és azok felkészítő tanárai értékes díjakban részesültek.

Csókáról Mészáros Kiss Tibor földrajz-, történelem szakos tanár felkészítésével egy, három általános iskolás kutatóból összeállt műhely alakult Csorba Vivien, Fleisz Katarina és Slezák Sarolta részvételével, akik az egész bánsági régióban meghatározónak számító személyiség, Cs. Simon István életének és munkásságának leírására tettek, sikerrel kísérletet. Bácskossuthfalváról Radaković Marina történelem szakos tanár mentorálása mentén a helyi általános iskola három hetedikes diákja, Banjac Adrianna, Sötét Bíborka, Antal Csongor végzett településtörténeti kutatásokat és mutatta be részletesen a „patikus bácsi” Modrcsin Iván életét, illetve a helyben köztiszteletnek örvendő Teplicki István zenei munkásságát.

Pannon RTV

Szabadkáról a Széchenyi István Általános Iskola történelemszakos tanára, Herbut Hegedűs Anna vállalta a kutatásra elszánt hatodikos diákjainak felkészítését. Taskovity Lara, Árokszállási Evelin, Kiss Emili és Govorković Dorina a 2010-ben elhunyt dr. Hegedűs Antal életével és munkásságával foglalkoztak gazdag vizuális mellékletekkel színesítve a beküldött pályamunkájukat.

Vázsonyi Csilla, a VMMI szakmunkatársa: "Minden évben néhány települést és ottani pedagógust szoktunk felkeresni, akik szívesen végeznének a diákjaikkal helytörténeti kutatásokat. A téma az konkrétan a helyi jelentős személyeknek az életútja, hogy ők milyen eredményeket értek el, amelyeknek mai is jelentősége lehet abban az adott közösségben. Idén három települést vett részt ebben a kutatásban, Bácskossuthfalva, Csóka és Szabadka."

Hétköznapi hősök
díj
VMMI

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű