Ugrás a tartalomra

„Hétköznapi hősök” életútját felkutató és bemutató diákokat díjazott a VMMI

2021.06.24
17:15
2021.06.24
19:06
Az idei programban nyertes pályamunkákat készítő diákok és azok felkészítő tanárai értékes díjakban részesültek.

Csókáról Mészáros Kiss Tibor földrajz-, történelem szakos tanár felkészítésével egy, három általános iskolás kutatóból összeállt műhely alakult Csorba Vivien, Fleisz Katarina és Slezák Sarolta részvételével, akik az egész bánsági régióban meghatározónak számító személyiség, Cs. Simon István életének és munkásságának leírására tettek, sikerrel kísérletet. Bácskossuthfalváról Radaković Marina történelem szakos tanár mentorálása mentén a helyi általános iskola három hetedikes diákja, Banjac Adrianna, Sötét Bíborka, Antal Csongor végzett településtörténeti kutatásokat és mutatta be részletesen a „patikus bácsi” Modrcsin Iván életét, illetve a helyben köztiszteletnek örvendő Teplicki István zenei munkásságát.

Szabadkáról a Széchenyi István Általános Iskola történelemszakos tanára, Herbut Hegedűs Anna vállalta a kutatásra elszánt hatodikos diákjainak felkészítését. Taskovity Lara, Árokszállási Evelin, Kiss Emili és Govorković Dorina a 2010-ben elhunyt dr. Hegedűs Antal életével és munkásságával foglalkoztak gazdag vizuális mellékletekkel színesítve a beküldött pályamunkájukat.

Vázsonyi Csilla, a VMMI szakmunkatársa: "Minden évben néhány települést és ottani pedagógust szoktunk felkeresni, akik szívesen végeznének a diákjaikkal helytörténeti kutatásokat. A téma az konkrétan a helyi jelentős személyeknek az életútja, hogy ők milyen eredményeket értek el, amelyeknek mai is jelentősége lehet abban az adott közösségben. Idén három települést vett részt ebben a kutatásban, Bácskossuthfalva, Csóka és Szabadka."

Hétköznapi hősök
díj
VMMI

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.