Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

A hétvégén a néptáncé és a népzenéé a főszerep Horgoson

2021.11.27
21:02
2021.11.28
16:02
Forrás
Pannon RTV
14. alkalommal szervezték meg a Vajdasági Szólótánc Fesztivált, melynek keretében megtartották a Vajdasági Kamara Táncegyüttesek Fesztiválját Horgoson. Idén nyolc csoport jelentkezett, hogy összemérje tánctudását.

A néptáncé és a népzenéé volt a főszerep a hétvégén a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület épületében. Kovács Franciska, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben működő Kiscimbora táncegyüttesének tagja már húsz éve táncol, szerinte nem volt nehéz felkészülni a vetélkedőre. „Erre a fesztiválra nagydobronyi táncokkal érkeztünk. Négy pár fog táncolni, tehát 8 személy, négy fiú, négy lány. Már izgatottan várjuk, hogy színpadra lépjünk.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A versenyzőknek a zenét idén is a Juhász zenekar biztosította. Balog Dávid, versenyző, Bartók Ifjúsági Táncegyüttes, Horgos: „Nyolcan jöttünk, négy csoport. Én most kezdtem el ebben a csoportban táncolni. Kalotaszegi koreográfiát hoztunk.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Szécsi Zsolt, a Vajdasági Kamara Táncegyüttesek Fesztiváljának szervezője elmondta, csakis hiteles, autentikus tájegységek néptáncaival lehetett jelentkezni a versenyre. „A nap folyamán nyolc versenyszám alakult ki, Szabadkáról, Királyhalomról, Horgosról és Óbecséről érkeztek versenyszámok. Ezeket a versenyszámokat három szakmai zsűri, egy ének, egy népviselet és egy néptánc szakértő véleményez. Nagyon fontos megjegyeznünk azt, hogy ez a rendezvény arról szól, hogy a csapatok kapjanak egy jóindulatú szakmai értékelést, amit hazavisznek, és ezáltal műhelyeikben azt kijavítva még magasabb szintre tudják a műhelymunkát, illetve a csapatnak a munkáját emelni.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az érdeklődők az esemény keretében megtekinthették A vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözete című kiállítást is.

Horgos
Vajdasági Szólótánc Fesztivál
Vajdasági Kamara Táncegyüttesek Fesztiválja

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.