Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

A hétvégén a néptáncé és a népzenéé a főszerep Horgoson

2021.11.27
21:02
2021.11.28
16:02
Forrás
Pannon RTV
14. alkalommal szervezték meg a Vajdasági Szólótánc Fesztivált, melynek keretében megtartották a Vajdasági Kamara Táncegyüttesek Fesztiválját Horgoson. Idén nyolc csoport jelentkezett, hogy összemérje tánctudását.

A néptáncé és a népzenéé volt a főszerep a hétvégén a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület épületében. Kovács Franciska, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben működő Kiscimbora táncegyüttesének tagja már húsz éve táncol, szerinte nem volt nehéz felkészülni a vetélkedőre. „Erre a fesztiválra nagydobronyi táncokkal érkeztünk. Négy pár fog táncolni, tehát 8 személy, négy fiú, négy lány. Már izgatottan várjuk, hogy színpadra lépjünk.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A versenyzőknek a zenét idén is a Juhász zenekar biztosította. Balog Dávid, versenyző, Bartók Ifjúsági Táncegyüttes, Horgos: „Nyolcan jöttünk, négy csoport. Én most kezdtem el ebben a csoportban táncolni. Kalotaszegi koreográfiát hoztunk.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Szécsi Zsolt, a Vajdasági Kamara Táncegyüttesek Fesztiváljának szervezője elmondta, csakis hiteles, autentikus tájegységek néptáncaival lehetett jelentkezni a versenyre. „A nap folyamán nyolc versenyszám alakult ki, Szabadkáról, Királyhalomról, Horgosról és Óbecséről érkeztek versenyszámok. Ezeket a versenyszámokat három szakmai zsűri, egy ének, egy népviselet és egy néptánc szakértő véleményez. Nagyon fontos megjegyeznünk azt, hogy ez a rendezvény arról szól, hogy a csapatok kapjanak egy jóindulatú szakmai értékelést, amit hazavisznek, és ezáltal műhelyeikben azt kijavítva még magasabb szintre tudják a műhelymunkát, illetve a csapatnak a munkáját emelni.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az érdeklődők az esemény keretében megtekinthették A vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözete című kiállítást is.

Horgos
Vajdasági Szólótánc Fesztivál
Vajdasági Kamara Táncegyüttesek Fesztiválja

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:58

Újabb melegrekord dőlt meg

Ismét megdőlt a magyarországi napi melegrekord; Bács-Kiskun megyében csaknem 40 fokot is mértek - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.
18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.

Népszerű