Ugrás a tartalomra

Hetvenöt éve tértek haza - bukovinai nap a Hagyományok Házában

2019.11.19
19:55
2019.11.19
20:04
A Hagyományok Háza november 23-án rendezi bukovinai tematikus napját. A gazdag programot Kóka Rozália, a népművészet mestere, a bukovinai székely kultúra ápolásának elkötelezett híve foglalja össze.

„A jeles napon a bukovinai székelyek végleges hazatelepülését ünnepeljük. 1944 októberében menekültünk negyedik ’hazánkból’, Bácskából, s a tizenötezer számkivetett a Dunántúlon, nyomorúságos körülmények között bujdosott, s próbált letelepedni, ami a következő év tavaszán válhatott csak valóra.

A hetvenötödik évforduló programjában nemcsak az örökös fájdalmainkra emlékezünk, hanem előre tekintünk; ennek jegyében a tematikus napon sok fiatalt vonultatunk fel. Az összeállítás gyerekeknek szóló Mesesutuval – bukovinai népmesékkel, népdalokkal és játékokkal kezdődik. A sut a kisgyerekek tanyázó, vagy alvóhelye volt egykor. Ide kucorogva hallgatták esténként szüleik, nagyszüleik meséjét.

A koradélutáni könyvvásárra meghívtam a bukovinai székelyek íróit, költőit, krónikásait, s olyan írástudókat is várunk, akik írtak, írnak rólunk. Ezt követi Kovács Ágnes: Tanulmányok a mesemondásról című – az író születésének 100. évfordulójára kiadott – DVD-mellékletes könyv bemutatója.

A bukovinai székelyek emlékei – 1941-2019 fotókiállítás az egykori emlékeket idézi. Mikor elhagytuk szülőföldünket, mindenki megfogott egy-egy templomi tárgyat, s azt tarisznyájában, vagy a szekerén menekítette. Felsőnánán, ahol én felnőttem, például a hadikfalvi templom mellékoltárának Mária mennybemenetele című képét őrizték. E megmaradt emlékekről készített felvételeket mutatja be a tárlat, de két újonnan épült templomot, a kismányokit és a hidasit is megismerhetik az egybegyűltek.

A Hetvenöt éve az „édes hazában” gálaműsor fővédnöke dr. Andrásfalvy Bertalan. A neves néprajzkutató fiatalkorától elkötelezett kutatója a bukovinai székelyek életének, történetének. Szinte gyermekkorom óta tekintem támogatómnak és szerető nagy testvéremnek: tizennégy éves koromban ismertem meg a szekszárdi gimnáziumban, mint táncot tanító néprajzost. Sebő Ferenc a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas népzenekutató mellett az est főszónoka Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. aki hosszú évekig töltötte be a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének vezetői posztját. Neki is köszönhető, hogy mindmáig – több mint negyven tagszervezettel – jól szervezett népcsoport lehetünk.  Államtitkárként is gyakori vendég rendezvényeinken.

A bukovinai székely fonóban alkalom nyílik a rokka és a szárnyas orsó („Csipkerózsika rokkája”) kipróbálására, s a font fonalból készíthetünk karkötőt.
A táncházban is bukovinai táncokat tanulhatnak az érdeklődők.”

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/bukovinai-nap

bukovinai nap
Hagyományok Háza
székely

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:33, Frissítve: 15:52

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.
13:59, Frissítve: 16:22

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű