Ugrás a tartalomra

Himnusz és Szózat szavalóversenyt tartottak Szabadkán

2017.12.09
12:46
2017.12.09
16:40
Forrás
Pannon RTV
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett eseménynek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

31 oktatási intézményből 51 általános- és középiskolás diák vett részt a versenyen. A vajdaságiak mellett Horvátországból és Szlovákiából is érkeztek szavalók. A résztvevők komolyan felkészültek a megmérettetésre.

Galgó Mihály, Óbecse: „Igazából magyarnak érezhetem magam. Hogy egy ilyen versenyen, egy ilyen dicsőséges versenyen részt vettem.”

A zsűri az előadási technika, valamint a mély gondolatok előadási módja alapján értékelték a szavalókat. A rendezvényt 18. alkalommal szervezték meg.

De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Azzal a céllal kezdtük 18 évvel ezelőtt, hogy a felnövekvő generáció, a diákjaink megtanulják a nemzetünk két kiemelkedő imáját, költeményét, a Himnuszt és a Szózatot, hiszen ezzel magyarságtudatunkat, identitásukat erősítjük és fontosnak tartjuk, hogy megtanulják és elmondják a diákjaink.”

A Himnusz és a Szózat a magyarság, a magyar lét, a magyar ima lényegét fogalmazza meg - mondta köszöntőjében Gombár Szeréna. Magyarország szabadkai konzulja hozzátette, a szavalókban azt a magyar büszkeséget és méltóságot látják, amely arra emlékeztet bennünket, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk.

Gombár Szeréna, szabadkai konzul, Magyarország: „Bárhol is élünk a Himnusz és a Szózat magyarságunk alapköve és méltóságot kér. Nem csak kér, követel, hogy ott legyünk magyarok, ahova születtünk és ott tartsuk meg magyarságunk, ahol feladatot kaptunk ehhez.”

A díjazottak Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa jóvoltából értékes könyvjutalmat kaptak, illetve a versenyzők nagy részét kétnapos anyaországi kirándulásra is elviszik.

Himnusz és Szózat szavalóverseny
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.