Ugrás a tartalomra

Historizmus Bácskában

2022.05.13
13:26
2022.05.13
16:08
Forrás
Pannon RTV
A 19. század Szabadkájának idejéből származó festményeket, bútorkészleteket, ruhadarabokat, tervrajzokat és más tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők a Historizmus Bácskában című kiállításon a Szabadkai Városi Múzeumban.

Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna festő és restaurátor a tárlat kurátoraként a korszak szakrális művészetét mutatta be.

Korhecz Papp Zsuzsanna, festő, restaurátor: „A historizmus vagyis a neostílusoknak a kora egészen a 20. század első felébe is átfolyt, de a legszebb időszak az 1880-1890-es évek idején volt. Ahogy a város fejlődött, jelentős, új építkezések voltak. Az egyházművészet terén is nagyon sok új alkotás született meg, új templomok épültek meg neogótikus stílusban. A régieket, a barokk koriakat neoromán stílusban újították fel vagy neoreneszánsz stílusban és a teljes berendezésüket egységesen, ugyanebben a stílusban teremtették meg.”

historizmus
Bácska
Korhecz Papp Zsuzsanna
Szabadkai Városi Múzeum
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.