Ugrás a tartalomra

Hit, nyelv és a kultúra atyafisága

2018.11.12
10:38
2018.11.12
16:06
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartottak irodalmi beszélgetős műsort vasárnap este a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székházában.

A magyar szenteket és a magyar nyelv napját ünnepelték a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület tagjai. Világos Miklós óbecsei plébános elmondta, a magyar nemzetnek a lélekszámához viszonyítva nagyon sok szentje van.

Világos Miklós, plébános, Óbecse: „Végigfutottam csak a listát, és több mint negyven, majdnem 50 szent és boldog van, akinek van magyar vonatkozása. Nyilván nem mind magyar nemzetiségű, de többen vannak, akik szorosan kötődnek a magyar történelemhez.”

A Veronika népdalkör a magyar szentek himnuszát adta elő, és a szabadkai Életjel - Csáth Géza Művészbaráti Kör versmondói is felléptek az eseményen.

Némedi Imre, versmondó: „Kozma Andornak van egy nagyon szép verse, az a címe, hogy A magyarok szimfóniája. Itt tulajdonképpen a magyar népzenéről van szó, a dalokról van szó, de természetesen benn van a nyelv is.”

Binszki Teréz, versmondó: „Gyönyörű ritmusai vannak, nagyon szépen mondható, megható, és tele van örömmel. Azt mondjuk, hogy A magyarok szimfóniája, ez már magáért sokat mond.”

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület immár negyedik alkalommal ünnepelte a magyar szentek és a magyar nyelv napját.

Miklenovics Aranka, szervező: „A célja az, hogy tudatosuljon a köztudatban, hogy a magyar nyelv egy nagyon specifikus - és mindenkinek a sajátja a legszebb -, mert azon tudja igazán kifejezni magát, a legmélyebb érzelmeket, imáit. Valószínűnek tartom, hogy ezért is sikerült így, hogy a két nagy ünnep a magyar nyelv ünnepe és a magyar szentek napja ugyanarra a napra került.”

A magyar Országgyűlés 2011-ben fogadta el azt a határozatot, melynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánították.

Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.