Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Hit, nyelv és a kultúra atyafisága

2018.11.12
10:38
2018.11.12
16:06
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartottak irodalmi beszélgetős műsort vasárnap este a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székházában.

A magyar szenteket és a magyar nyelv napját ünnepelték a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület tagjai. Világos Miklós óbecsei plébános elmondta, a magyar nemzetnek a lélekszámához viszonyítva nagyon sok szentje van.

Világos Miklós, plébános, Óbecse: „Végigfutottam csak a listát, és több mint negyven, majdnem 50 szent és boldog van, akinek van magyar vonatkozása. Nyilván nem mind magyar nemzetiségű, de többen vannak, akik szorosan kötődnek a magyar történelemhez.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Veronika népdalkör a magyar szentek himnuszát adta elő, és a szabadkai Életjel - Csáth Géza Művészbaráti Kör versmondói is felléptek az eseményen.

Némedi Imre, versmondó: „Kozma Andornak van egy nagyon szép verse, az a címe, hogy A magyarok szimfóniája. Itt tulajdonképpen a magyar népzenéről van szó, a dalokról van szó, de természetesen benn van a nyelv is.”

Binszki Teréz, versmondó: „Gyönyörű ritmusai vannak, nagyon szépen mondható, megható, és tele van örömmel. Azt mondjuk, hogy A magyarok szimfóniája, ez már magáért sokat mond.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület immár negyedik alkalommal ünnepelte a magyar szentek és a magyar nyelv napját.

Miklenovics Aranka, szervező: „A célja az, hogy tudatosuljon a köztudatban, hogy a magyar nyelv egy nagyon specifikus - és mindenkinek a sajátja a legszebb -, mert azon tudja igazán kifejezni magát, a legmélyebb érzelmeket, imáit. Valószínűnek tartom, hogy ezért is sikerült így, hogy a két nagy ünnep a magyar nyelv ünnepe és a magyar szentek napja ugyanarra a napra került.”

A magyar Országgyűlés 2011-ben fogadta el azt a határozatot, melynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánították.

Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület

Most

16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.