Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Hogyan örökítsük át népi gyermekmondókáinkat?

2019-10-08
14:23
2019-10-08
17:15
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Városi Könyvtár interaktív kiállítással segít a kicsiknek.

Népi gyermekmondókáink világa címmel interaktív kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Könyvtárban a Gyermekhét alkalmából. A tárlaton keresztül a kicsik megtudhatták, honnan származnak a mondókák, a versek. A magyarországi nyelvészek által összeállított kiállítás nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szól.

Kozma Zengő mindennapjai - a játék és a tanulás mellett - rajzolással telnek. Már több rangos elismerést is nyert a rajzaiért. „Régen jártam egy másik óvodába, és ott tanultam sok dalt, nagyon sokat tudok az óvodából. Rajzolni szoktam, játszani és dalokat meghallgatni.”

Gerstmayer Emma - mint mondta - nagyon szeret óvodába járni, ahol sokat rajzolnak egymásnak barátnőivel. „Nekem a barátnőim annyit rajzoltak, hogy nagyon sokat. Az előadás tetszett. Kedvenc dalom a Bújj-bújj zöld ág.”

Zeke Ferenc, az újvidéki Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub tagja szerint az ilyen különleges kiállítások mindenki számára vonzóvá tehetik a néphagyományokat. Öt unokája van, akiket az olvasás és a mondókák szeretetére tanít. „Nekik szoktam különböző mondókákat mondani, énekelni, már kicsi koruk óta, hogy megjegyzik-e, azt nem tudom, de részt vesznek, hallgatnak, figyelnek rám, és valóban nagyon sokat énekeltem és mondogattam a lányaimnak, mert három lányom van.”

A mondókák és versek megismerésével a gyerekek a hétköznapokban is éltetik a kultúránkat - mondta Farkas Zsuzsanna, a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub elnöke. „Remélem, hogy ezek a mondókák generációról generációra öröklődnek át, és arra szeretnénk buzdítani ezzel a kiállítással is, hogy ne felejtsük el ezeket a gyönyörű mondókákat, és adjuk tovább, mert ez tulajdonképpen a nyelvünk megőrzését is szolgálja.”

A Népi gyermekmondókáink világa című interaktív kiállítást több vajdasági településre is elviszik, valamint a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon is megtekinthető lesz.

Szabadkai Városi Könyvtár
gyermekhét
népi mondóka
mondóka
kiállítás
Kozma Zengő
Gerstmayer Emma
Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub
Farkas Zsuzsanna

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.