Ugrás a tartalomra

Hogyan szólalt meg a szecessziós vonal?

2019.06.13
15:56
2020.02.10
17:20
Forrás
Pannon RTV
A szecesszióról tartottak szakmai tanácsadást a Szabadkai Városi Múzeumban óvodapedagógusok részére.

A tanácsadást egy továbbképzés előzte meg, amely során a nevelők egy kirándulásra is elvihették az óvodásokat. A projekt során a gyerekek szecesszióval kapcsolatos munkáiból egy kiállítás is nyílt, amelyet a múzeumban lehet megtekinteni.

A Zvezdica óvoda ovisai számos rajzot és makettet készítettek a kiállításra. Nánási Erika óvónő örömmel tapasztalta, hogy a munkába nem csak a gyerekek, de a szülők is lelkesen bekapcsolódtak. Elmondta: „Képeket hoztak, régi képeket, könyveket, amiben azt láthattuk, hogy a városháza hogy nézett ki, a múzeum hogy nézett ki. Mi minden található benne, hogy is néz ki. Mi is az a szecesszió, milyen vonalak vannak benne, miből áll egyáltalán. Nagyon nagyon beleélték magukat.”

A kiállítás előtt az ovisok felfedezték Szabadka jellegzetes szecessziós épületeit is. Az eseményt három éve szervezi meg a Szabadkai Városi Múzeum és a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény. A továbbképzésre és a kiállításra évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. Ninkov K. Olga művészettörténész hangsúlyozta: „Már kaptunk olyan visszajelzéseket Budapestről, Zágrábból a kollégáktól, hogy tessék ezeket megjelentetni, hogy fel tudják használni. Nem tud mindenki eljönni erre a tanácskozásra, viszont érdekli őket a téma. Talán ez lesz a következő lépés.”

A projekt keretein belül először tartottak szakmai tanácskozást az óvónők részére a szecesszióval kapcsolatban. Idén 30 óvoda vett részt az eseményen.

szecesszió
Városi Múzeum
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.