Ugrás a tartalomra

A Hősök sírjánál hajtottak főt Topolyán

2018.10.06
20:57
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
A himnusz eléneklése után szavalatokkal és történelmi visszatekintővel emlékeztek az aradi tizenhármakra a VMSZ és a VMDP közös szervezésében, majd elhelyezték a kegyelet virágait.

A magyar himnusz csendült fel a topolyai Nyugati temetőben. Az Aurora Studió diákjai szavalatukkal idézték meg az 1848-49-es eseményeket, majd Tomik Nimród, történész tartott történelmi beszámolót. Az aradi tizenhármakról és az október hatodikai eseményekről huszonnyolcadik alkalommal emlékeznek Topolyán. Kovács László, elnök, Topolya-Kishegyes Körzeti Szervezet, VMDP: „Máig ható üzenetük van az aradi vértanúknak, kiállásból, szabadságszeretetből és hazaszeretetből, hitükből, ami manapság látjuk, hogy az Európa kulturált népe inog hitében, keresztény hitében és ők kiálltak, igaz mind osztrák császári tisztek voltak, de átálltak az igazság, a magyar ügyért és azért harcoltak.”

Az aradi tizenhármak, az első magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos vértanúsága és a topolyai ártatlan áldozatok is azt üzenik több mint másfél évszázaddal később, hogy az áldozatokért hullajtott vérből mindig új élet sarjad - mondta beszédében Fazekas Róbert, a Magyar Összefogás jelöltje: „Ha összefogunk, mi is erősek vagyunk és valamilyen vonatkozásban ki tudjuk azt nyilvánítani, hogy a mi sorsunkról nélkülünk dönteni nem lehet és nem kell. Azt gondolom, hogy a vajdasági magyar közösségnek megvan az ereje ahhoz, hogy ezeket a gondolataikat magáévá tegye és ennek mentén tovább tudjon fejlődni és egy olyan üzenetet sugározni az éterbe, hogy igenis kellő erőforrással rendelkező közösség vagyunk, amelynek erősek a gyökerei és meg tud maradni.”

Szilágyi Dénes István verbászi református lelkipásztor mondott imát az áldozatokért. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Rusz Radovan konzul, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a VMDP, a topolyai önkormányzat, a topolyai helyi közösség, a VMSZ topolyai Női-, Nyugdíjas- és Ifjúsági Fóruma, a Vox Humana Emberbaráti Szervezet és a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat képviselői koszorúzták meg a Hősök sírját.

Topolya
aradi vértanúk
Magyar Összefogás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.