Ugrás a tartalomra

„A hungarikum a miénk, összmagyaroké”

2022.09.29
07:51
2022.09.29
16:12
Forrás
Pannon RTV
Adán tartották az első délvidéki Hungarikum konferenciát. Az eseményen a magyar nemzeti és helyi jelentőségű értékekről, valamint a hungarikumok megőrzésének fontosságáról hallgathattak meg előadásokat az érdeklődők.

Az eseménynek a Vadvirág Hagyományápoló Kör adott otthont. Varga Lívia, a szervezet elnöke kiemelte: „Ez egy közös szervezés, az Újszegedért Civil Szervezettel közösen valósítjuk be a programot. Lényege az, hogy a helyi értékeket próbáljuk itt most bemutatni.”

 

Kormányos Katona Gyöngyi magyar nyelv és irodalom szakos tanár az értékmegőrzés terén a fiatalok bevonásának szükségességéről beszélt előadásában.

Kormányos Katona Gyöngyi, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta: „A fiatalok úgy gondolom, ha idejekorán megismerkednek a saját nemzeti értékeikkel, településeik értékeivel, az nagyon fontos, hogy kötődjenek a saját anyanyelvükhöz, a kultúrájukhoz és mindez erősíti őket a nemzeti identitástudatban.”

Resócki Rolland néprajzkutató az eseményen az Ada községi értékekre hívta fel a figyelmet.

„Ada tekintetében legjelentősebb számomra –viccesen fog hangzani- a díszített kapuoszlopok. Természetesen ettől sokkal értékesebb értékeink is vannak Adán, de azt gondolom, hogy számomra ezek a legfontosabbak. A kedves feleségem fedezte fel, hogy mennyi ilyen van a településen, és eddig vettétek, vettük észre.”

A magyarkanizsai Városháza, a gyógyfürdő épülete, Dobó Tihamér, a Martonosi Emlékház vagy a KanizsaFeszt mind helyet kapott a magyarkanizsai helyi értéktárban, amelynek kidolgozásban és összegyűjtésében a Délvidék Kutatóközpont hosszú ideje vesz részt.

Forró Lajos, a Délvidék Kutatóközpont alelnöke: „Én annak idején megkérdeztem Lezsák elnök urat, hogy mit jelent, hogy helyi érték, mit gyűjtsünk össze, hiszen nálunk nem hungarikumoknak hívják, hanem helyi értékeknek, és azt mondta nekem, hogy minden olyan dolog, személy, tárgy, épület, rendezvény, ami a közösség számára fontos.”

A hungarikumokká válást megelőzi, hogy az adott értéket először helyi és az anyaországban megyei értékké, majd nemzeti értékké nyilvánítsák.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke: „Az, hogy miért jöttünk ide, annak egy az oka, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat, hisz nem hiszem, hogy nálunk van a „Bölcsek köve”, ez mindig ott van, ahol születnek ezek az értékek. Miután a Délvidéken nagyon sok érték van, ezért örömmel jöttünk ide.”

A szegedi paprika termőterülete ugyanaz, mint a martonosié, így a magyarság értékeinek nincs határa, mindezt tudatosítani kell - tette hozzá Balogh László.

hungarikum
Kormányos Katona Gyöngyi
Resócki Roland
Forró Lajos
Balogh László

Most

12:11, Frissítve: 12:22

Zenés könyvbemutató Magyarkanizsán

Közelít valaki címmel tartotta meg zenés könyvbemutatóját Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő Magyarkanizsán a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.
10:08

A kaland itt kezdődik!

Ezzel a jelmondattal zajlik Belgrádban a Nemzetközi Turisztikai Vásár. A február 22-e és 25-e között megrendezett eseményen közel 30 ország képviselteti magát. A vásár idei partnerországa Görögország.

Népszerű