Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hunyadi Mátyás életterei Szabadkán

2019-02-08
17:40
2019-02-08
21:14
Forrás
Pannon RTV
Hunyadi Mátyás életterei elnevezésű tárlat nyílt a szabadkai Városi Könyvtár katalógustermében. A kiállítás tíz napon keresztül mutatja be a király szellemiségét és korát.

Brassó, Kolozsvár, Pannonhalma, Buda, Bécs vagy éppen a német Görlitz. A Magyar Királyság minden égtáján épültek a 15 században olyan épületek, királyi fő- és mellékrezidenciák, amelyekben Mátyás király élt, gyakran meglátogatott, kedvelt, vagy sohasem járt a falai között. Milica Bijelić, egyetemista, Szabadka: „Nem sokat tudtam eddig Corvin Mátyásról, és szép látni valami újat, főleg épületeket, amelyeken a mai napig megmaradtak a részletek.”

A pannó többsége Hunyadi Mátyás híres corvináit ismerteti. Becslések szerint Mátyás király könyvtárának 2000-2500 kötete lehetett. Az Országos Széchényi Könyvtár őrzi ezeknek töredékét, 53 corvina nagy részét. Božo Marijanović, egyetemista, Szabadka: „Tetszik az, ahogyan kiállították az anyagot, mivel így jobb belátást kapunk egyes uralkodók uralmáról, hiszen ilyenek gyakran nincsenek a történelmi könyvekben.”

Zenta, de Csóka is láthatta 2018-ban, Mátyás király Emlékévében Lupescu Radu történész nevéhez fűződő tárlatot. Berényi Eszter, főkönyvtáros, Szabadkai Városi Könyvtár: „A kiállítás még a tavalyi év folyamán kezdte el körútját. A Magyarság Háza a tulajdonosa ennek a gyönyörű anyagnak. A szabadkai Városi Könyvtár előrejelezte, hogy szeretné a szabadkai közönségnek bemutatni ezt a gyönyörűséget, ezt a tárlatot. Mert most került ránk sor. És innen is a könyvtárból is tovább folytatja a vajdasági körútját.”

A tárlat Reneszánsz Évben, 2008-ban a kolozsvári Amaryllis Társaság és a magyarországi Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából készült.

Hunyadi Mátyás
Városi Könyvtár
tárlat
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű