Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hunyadi Mátyás életterei Szabadkán

2019-02-08
17:40
2019-02-08
21:14
Forrás
Pannon RTV
Hunyadi Mátyás életterei elnevezésű tárlat nyílt a szabadkai Városi Könyvtár katalógustermében. A kiállítás tíz napon keresztül mutatja be a király szellemiségét és korát.

Brassó, Kolozsvár, Pannonhalma, Buda, Bécs vagy éppen a német Görlitz. A Magyar Királyság minden égtáján épültek a 15 században olyan épületek, királyi fő- és mellékrezidenciák, amelyekben Mátyás király élt, gyakran meglátogatott, kedvelt, vagy sohasem járt a falai között. Milica Bijelić, egyetemista, Szabadka: „Nem sokat tudtam eddig Corvin Mátyásról, és szép látni valami újat, főleg épületeket, amelyeken a mai napig megmaradtak a részletek.”

A pannó többsége Hunyadi Mátyás híres corvináit ismerteti. Becslések szerint Mátyás király könyvtárának 2000-2500 kötete lehetett. Az Országos Széchényi Könyvtár őrzi ezeknek töredékét, 53 corvina nagy részét. Božo Marijanović, egyetemista, Szabadka: „Tetszik az, ahogyan kiállították az anyagot, mivel így jobb belátást kapunk egyes uralkodók uralmáról, hiszen ilyenek gyakran nincsenek a történelmi könyvekben.”

Zenta, de Csóka is láthatta 2018-ban, Mátyás király Emlékévében Lupescu Radu történész nevéhez fűződő tárlatot. Berényi Eszter, főkönyvtáros, Szabadkai Városi Könyvtár: „A kiállítás még a tavalyi év folyamán kezdte el körútját. A Magyarság Háza a tulajdonosa ennek a gyönyörű anyagnak. A szabadkai Városi Könyvtár előrejelezte, hogy szeretné a szabadkai közönségnek bemutatni ezt a gyönyörűséget, ezt a tárlatot. Mert most került ránk sor. És innen is a könyvtárból is tovább folytatja a vajdasági körútját.”

A tárlat Reneszánsz Évben, 2008-ban a kolozsvári Amaryllis Társaság és a magyarországi Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából készült.

Hunyadi Mátyás
Városi Könyvtár
tárlat
Szabadka

Most

Népszerű

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.