Ugrás a tartalomra

Húszéves fennállását ünnepelte a topolyai Aurora

2018.09.21
12:20
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Versekkel, prózamondással, zenével és a közös emlékek felidézésével ünnepelte húszéves fennállását a topolyai Aurora Beszédművészeti Műhely Topolya Község Múzeumában.

Egykori és jelenlegi tagok szavaltak Topolya Község Múzeumának emeleti termében az Aurora Stúdió Beszédművészeti Műhely 20 éves jubileumi ünnepségén. Nagyidei Márk, tag, Aurora Stúdió, Topolya: „Két éve járok az Aurorába, ez alatt az idő alatt nagyon sok új élménnyel gazdagodtam, elsősorban ez az egész magabiztosságot ad nekem.”

Az évek folyamán irodalmárok, tanárok, jogászok, előadóművészek, újságírók lettek az egykori tanítványokból, akik mind hálával emlékeznek az Aurorában eltöltött évekre. A magyar vers és próza szeretetét Vajdaságban és szerte a nagyvilágban hirdetik. Verbászi Betty, Radnóti-díjas versmondó: „2016-ban megalapítottam az Angliai Magyar Versmondók Egyesületét, mert úgy láttam, hogy az ottani kultúra szinte mindent felölel, de a drámaképzés, a színészet, a versmondás, a prózamondás, a pódiumművészet nem képviseltette magát eléggé és nem találta meg azt a közösséget, akik összejárnak, műhelyeket csinálnak, vagy legalábbis versmondó versenyekre járnak.”

Az Aurorát a kezdetektől 15 éven át Vass Borsodi Borbála vezette, a műhely Aurora, azaz hajnal elnevezését Tóth Ferenc topolyai származású költő nyomdokába lépve adta a csoportnak. Vass Borsodi Borbála: „Szabadkától, Adán keresztül, Sátoraljaújhelyen, Győrön át Budapestig, nagyon nagy eredményeket értünk el az Aurorával és kibővült, kiszélesedett. Nem csak beszédművészeti és irodalmi szakosztály, hanem most már nyelvművelő szakosztály is van, és a Kazinczy versenyek vajdasági döntőjét itt tartjuk.”

A gyerekek, fiatalok számos rendezvényen fellépnek, így rajtuk keresztül a családok és a szélesebb közönség is megismeri, megkedveli a verseket és a prózát. Péter Irén, vezető, Beszédművészeti Műhely, Aurora Stúdió, Topolya: „A célom az, hogy kerüljenek közel az irodalomhoz, tanuljanak meg minél több verset és közben megismerik a magyar történelmet, a magyar történelem jeles napjait, mert egy-egy megemlékezésnél vagy évfordulónál az adott költők verseiből válogatnak, és nagyon fontos, hogy ők válasszák ki a verseket.”

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ berkeiben működő Aurora Studióban az évek során több mint száz gyermek és fiatal tanult szavalni, előadni, színpadon szerepelni. Többen a Kazinczy- és Radnóti-díj büszke tulajdonosai.

Topolya
Topolya Község Múzeuma
Aurora Beszédművészeti Műhely
Vass Borbála

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.