Ugrás a tartalomra

Huszonegyedszer Interetno Fesztivál

2022.08.24
15:38
2022.08.24
16:34
Forrás
Pannon RTV
Tegnap a nulladik nappal kezdetét vette a huszonegyedik Interetno Fesztivál Szabadkán. Idén a járványhelyzet miatt csak a környező országok költöznek majd Szabadkára, de így is számos programmal készültek a szervezők.

Kipakolták termékeiket a kézművesek és megnyíltak a gasztrosátrak Szabadka főterén. Az idei Interetno Fesztiválon, amely évek óta a nagy találkozások színtere, a tavalyi évhez hasonlóan csak a környező országokból láthatunk majd fellépő táncosokat. A járványhelyzet ugyanis még mindig nagyban nehezíti a szervezést.

Bodrogi Hajnalka, főszervező, Interetno Fesztivál: „Még kora tavasszal nagyon bizonytalan volt a helyzet az egész világban, és még mindig bizonytalan, úgy járványügyileg, mint gazdaságilag. Bizonytalanok a repülőjáratok is. Azt sem tudtuk még kora tavasszal, hogy milyen körülmények között tudjuk megszervezni a fesztivált, tudjuk-e fogadni a távoli országokat. Magyarországon a testvérfesztiválunk a Summerfest sem tudott még távoli kontinensekről táncosokat fogadni.”

A nulladik napon középkori fegyvereket, öltözékeket és reneszánsz táncokat mutatott be a St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület.

Nagy Abonyi Szabolcs, kapitány, St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület: „Az egyesületünk nagyon sok mindennel foglalkozik, az élő történelemtől kezdve a kutatásokig, számos olyan dologgal, amiket nem tudunk röviden bemutatni. Ehhez kell egy háromnapos fesztivál, ahol lehet látni a kézműves eszközöket, hogyan miként élt egy középkori ember. Egy ilyen rövid bemutatón azonban csak a harcászatot és a kultúrát tudjuk bemutatni.”

A kézműves foglalkozás mellett kedden volt még játszóház, rajziskola és mesterségbemutató. A közönség pedig a Szabadkai Fúvószenekarral és a Pendergő zenekarral hangolódhatott szerdára a fesztivál nyitónapjára.

Interetno fesztivál
Interetno Fesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.