Ugrás a tartalomra

Huszonöt éves az Emmanuel kamarakórus

2022.12.05
12:29
2022.12.05
19:59
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának a 25. évfordulóját ünnepelte vasárnap este az Emmanuel kamarakórus. A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban bemutatott koncerttel és vendégfellépőkkel tették emlékezetessé a jeles jubileumot.

Az Emmanuel Kamarakórus 1997. január 21-én alakult. Két év múlva már házigazdái voltak a Vajdasági Magyar Kórusok első találkozójának. Munkájuk azóta is folyamatos.

Kelemen Imre, elnök, Emmanuel kamarakórus: „Több mint 450 nyilvános fellépés. Én gondolom a mai 455-ik, mert vezetünk azért jegyzéket. Számításom szerint több mint kétezer próba lett megtartva ez idő alatt. A két karnagy, akit külön kiemeltem, itt kellett, hogy legyenek minden próbán, itt-ott volt, azért amikor a kórusnak nagyon szüksége volt próbára és valami ok véget nem tudtak jelen lenni, beugrott azért más, de a karnagyok azok, akik „végignyomták” ezt a 25/26 évet.”

Az egyesület egyik alapítója és húsz évig elnöke Balázs József volt.

Balázs József, alapító tag, Emmanuel kamarakórus: „Megérte, mert a sok fáradság mellett melyet az adminisztratív munka igényel, ami azzal jár, hogy ugye pénzügyek, pályázatok, stb. ami bele tartozik ilyen munkakörbe. Az örömet azt adta, hogy nagyon sokat énekeltünk. Szép számban volt a kórus: 25-30 tagot számlált mindig. És évente 20-25 föllépése volt a kórusnak, azon a húsz éven keresztül. És rengeteg helyre utaztunk. Tehát a lényege az volt, és ez tartotta össze valójában a kórust.”

Az Emanuel Kamarakórus jubileuma is azt mutatja, hogy Közép-Bánát még mindig a vidék magyarságának egyik központja.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Van kedv a mai fiatalokban is arra, hogy a lelkük az ebben a közös éneklésben és ennek a kórusművészetnek a magas művelésében akár felüdüljön, akár fejlődjön és megérezzék azt milyen a közösségi élet, valójában milyen a közösségért tenni. Nagyon sok rétege van, én gondolom ennek. De amit a jubileum üzen az tényleg az, hogy Istent dicsőítve, az, hogy közösséget erősítve van helyük itt közép-Bánságban, magyarként, és az egész Vajdaságban, a Kárpát-medencében.”

A megalakulásától húsz éven keresztül Konrád Emma, az elmúlt öt évben pedig Dutina Vilma karnagy vezetésével az Emmanuel kamarakórus a magyar kóruszene egyetlen művelője Bánátban.

Dutina Vilma, karnagy, Emanuel kamarakórus: „Nagyon sajnáltam volna, hogyha húsz év munkája tönkremegy és föloszlik a kórus. Mert könnyű szétoszlatni valamit, de nehéz fölépíteni. És azért vállaltam el tulajdonképpen. És nagyon féltem, hogy lesz. És aztán valahogy beletanultam. Mert vezénylést sose tanultam.”

A kórus rendszeres részvevője a Bárdos Lajos Zenei Hetek nemzetközi kórustalálkozónak és a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozójának is. Három CD lemezük is megjelent.

Emmanuel kamarakórus

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.