Ugrás a tartalomra

Húzzad, édes muzsikásom…

2019.07.09
17:12
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Már 15. éve ad otthont Horgos a Húzzad, édes muzsikásom... elnevezésű népművészeti-, kézműves, néptánc- és népzenei tábornak. Most sincs hiány népművészetet kedvelő gyerekekből.

A hat napos táborban több mint százan vesznek részt.

Délelőtt már nagyban zajlottak a néptánc- és népzenei próbák a horgosi Túrú-tanyán. A szabadkai Dudás Zsófia visszajáró látogatója a tábornak. Idén magyarpalatkai táncokat tanul: „Igazság szerint idén ez a tánc, ez nekem nagyon nagyon tetszik. Elméletileg a kiscsoportban lett volna a helyem, de nagyon örülök, hogy ezt is kipróbálhattam és az elejében nagyon nehéznek érzetem, néha még mindig, de valahogy belejöttem.”

Az ifjú népzenészekkel Csonka Ferenc foglalkozik. A gyerekek a Kárpát-medence legkülönfélébb magyar népdalait tanulhatják meg a vajdasági prímástól. A temerini Merković Anna a hegedű és a tánc tudását szeretné gyarapítani a táborban. Elmondta, a fejlődés mellett a baráti társaság miatt döntött úgy, hogy részt vesz a népzenei táborban: „Az előző táborban ismertem meg pár új barátot, és ezért eldöntöttük, hogy szeretnénk még egyszer találkozni, és mondták, hogy van itt Horgoson ez a Húzzad, édes muzsikásom és ezért eljöttem.” 

A legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki megtalálhatja a táborban a kedvére való foglalkozást. Szécsi Zsolt szervező elmondta, szerettek volna minden korosztálynak tartalmas és érdekes táncanyagokkal készülni: „A középső korosztály az általános iskolásoknak Dél-alföldi anyagot készítettünk, itt főképpen apátfalvi, Tápé, Balástya faluknak a táncanyagát készítettük és van egy apró tánccsoport, tehát ők nagy óvodások, ők is vannak 18-an, velük Csányi Tamara és Sárkány Edina foglalkozik főként Horgos környéki gyermekjátékokkal. Kézműveskednek, rajzolnak, tehát ők nem olyan sokat táncolnak, mint mi.”

A tábort a szervezők kézműveskedéssel, játékokkal, ügyességi vetélkedőkkel és különböző meghívott vendégekkel teszik színesebbé.

Horgos
népművészeti tábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:15

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.