Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Húzzad, édes muzsikásom…

2019-07-09
17:12
2019-07-10
08:47
Forrás
Pannon RTV
Már 15. éve ad otthont Horgos a Húzzad, édes muzsikásom... elnevezésű népművészeti-, kézműves, néptánc- és népzenei tábornak. Most sincs hiány népművészetet kedvelő gyerekekből.

A hat napos táborban több mint százan vesznek részt.

Délelőtt már nagyban zajlottak a néptánc- és népzenei próbák a horgosi Túrú-tanyán. A szabadkai Dudás Zsófia visszajáró látogatója a tábornak. Idén magyarpalatkai táncokat tanul: „Igazság szerint idén ez a tánc, ez nekem nagyon nagyon tetszik. Elméletileg a kiscsoportban lett volna a helyem, de nagyon örülök, hogy ezt is kipróbálhattam és az elejében nagyon nehéznek érzetem, néha még mindig, de valahogy belejöttem.”

Az ifjú népzenészekkel Csonka Ferenc foglalkozik. A gyerekek a Kárpát-medence legkülönfélébb magyar népdalait tanulhatják meg a vajdasági prímástól. A temerini Merković Anna a hegedű és a tánc tudását szeretné gyarapítani a táborban. Elmondta, a fejlődés mellett a baráti társaság miatt döntött úgy, hogy részt vesz a népzenei táborban: „Az előző táborban ismertem meg pár új barátot, és ezért eldöntöttük, hogy szeretnénk még egyszer találkozni, és mondták, hogy van itt Horgoson ez a Húzzad, édes muzsikásom és ezért eljöttem.” 

A legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki megtalálhatja a táborban a kedvére való foglalkozást. Szécsi Zsolt szervező elmondta, szerettek volna minden korosztálynak tartalmas és érdekes táncanyagokkal készülni: „A középső korosztály az általános iskolásoknak Dél-alföldi anyagot készítettünk, itt főképpen apátfalvi, Tápé, Balástya faluknak a táncanyagát készítettük és van egy apró tánccsoport, tehát ők nagy óvodások, ők is vannak 18-an, velük Csányi Tamara és Sárkány Edina foglalkozik főként Horgos környéki gyermekjátékokkal. Kézműveskednek, rajzolnak, tehát ők nem olyan sokat táncolnak, mint mi.”

A tábort a szervezők kézműveskedéssel, játékokkal, ügyességi vetélkedőkkel és különböző meghívott vendégekkel teszik színesebbé.

Horgos
népművészeti tábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.