Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Húzzad, édes muzsikásom…

2019-07-09
17:12
2019-07-10
08:47
Forrás
Pannon RTV
Már 15. éve ad otthont Horgos a Húzzad, édes muzsikásom... elnevezésű népművészeti-, kézműves, néptánc- és népzenei tábornak. Most sincs hiány népművészetet kedvelő gyerekekből.

A hat napos táborban több mint százan vesznek részt.

Délelőtt már nagyban zajlottak a néptánc- és népzenei próbák a horgosi Túrú-tanyán. A szabadkai Dudás Zsófia visszajáró látogatója a tábornak. Idén magyarpalatkai táncokat tanul: „Igazság szerint idén ez a tánc, ez nekem nagyon nagyon tetszik. Elméletileg a kiscsoportban lett volna a helyem, de nagyon örülök, hogy ezt is kipróbálhattam és az elejében nagyon nehéznek érzetem, néha még mindig, de valahogy belejöttem.”

Az ifjú népzenészekkel Csonka Ferenc foglalkozik. A gyerekek a Kárpát-medence legkülönfélébb magyar népdalait tanulhatják meg a vajdasági prímástól. A temerini Merković Anna a hegedű és a tánc tudását szeretné gyarapítani a táborban. Elmondta, a fejlődés mellett a baráti társaság miatt döntött úgy, hogy részt vesz a népzenei táborban: „Az előző táborban ismertem meg pár új barátot, és ezért eldöntöttük, hogy szeretnénk még egyszer találkozni, és mondták, hogy van itt Horgoson ez a Húzzad, édes muzsikásom és ezért eljöttem.” 

A legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki megtalálhatja a táborban a kedvére való foglalkozást. Szécsi Zsolt szervező elmondta, szerettek volna minden korosztálynak tartalmas és érdekes táncanyagokkal készülni: „A középső korosztály az általános iskolásoknak Dél-alföldi anyagot készítettünk, itt főképpen apátfalvi, Tápé, Balástya faluknak a táncanyagát készítettük és van egy apró tánccsoport, tehát ők nagy óvodások, ők is vannak 18-an, velük Csányi Tamara és Sárkány Edina foglalkozik főként Horgos környéki gyermekjátékokkal. Kézműveskednek, rajzolnak, tehát ők nem olyan sokat táncolnak, mint mi.”

A tábort a szervezők kézműveskedéssel, játékokkal, ügyességi vetélkedőkkel és különböző meghívott vendégekkel teszik színesebbé.

Horgos
népművészeti tábor

Most

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.