Ugrás a tartalomra

Idén ismét megszervezik a Téli Találkozók rendezvénysorozatot Magyarittabén

2018.01.05
16:25
2018.01.05
20:23
Forrás
Pannon RTV
Magyarittabén egy év kihagyás után idén ismét megszervezik a Téli Találkozók művelődési rendezvénysorozatot. Közben hamarosan folytatódik a Művelődési Ház felújítása is.

A magyarittabéi Téli Találkozók Bánát legnagyobb múltú művelődési rendezvénye. 1976-ban indították útjára, a falu szülötte Deák Ferenc író ötlete nyomán. A délszláv háborúk alatt nem tartották meg. Tavaly pedig a Művelődési Ház felújítása miatt volt kényszerszünet.

Boros Beáta, elnök, Búzavirág Hagyományápoló Egyesület, Magyarittabé: „Remélem, hogy a falubeliek várják a Téli Találkozókat az idén. A táncosaink is lelkesen készülnek, erre a rendezvénysorozatra. Amit a tavalyi év folyamán bemutattunk, más fellépéseken, az idén színpadra kerül Magyarittabén is.”

A Búzavirág Hagyományápoló Egyesületnek ötven tagja van. A legaktívabbak a néptáncosok.


Simon Oszkár, néptáncos, Búzavirág Hagyományápoló Egyesület, Magyarittabé: „Jelenleg 11-en vagyunk a csoportban. Az idén is fellépünk a Téli Találkozók alkalmával. Nyírségi és rábaközi táncokkal. Tavaly nagyon sajnáltuk, hogy nem tudtunk táncolni, az idén pedig örömmel tölt el minket, hogy felléphetünk. ”

Magyarittabének a legutóbbi népszámláláskor 1100 lakosa volt. Ez a szám mára nagyon lecsökkent.

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé HK: „Szerintem Magyarittabén nem maradt nyolcszáz lélektől több. Idén sikerül újraindítani az ittabéi Téli Találkozótat, ami bár ezeken a téli napokon összehozza az ittabéi lakosságot, úgy az elvándoroltakat is, akik a hazajönnek egy-egy megmozdulásra.”

A Téli Találkozók megnyitó műsorát január 27-én tartják. A következő két hónapban lesz kolbászfesztivál, néptánctalálkozó, színielőadás, és koszorúzás Kossuth Lajos szobránál is. A rendezvénysorozat záróműsora március 17-én lesz.

Téli Találkozók
Magyarittabé

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.